Jean Potvin

 

Underligt nog blev Jean Potvin aldrig draftad av något NHL-lag för hans stabila försvarsspel i Ottawa 67’s borde ha uppmärksammats i större utsträckning. Men som free agent dröjde det ändå inte länge förrän han hamnade i LA Kings där han sedan ingick i en blockbuster-trade med Philadelphia Flyers som gav hela sju spelare nya klubbadresser.

Men inte heller i Flyers blev Potvin långvarig. 1973 tradades han till det nya laget från Long Island, NY Islanders, och det var där karriären tog ordentlig fart för Jean. Det spekuleras i att Islanders ville få honom till laget innan draften 1973 för att enklare få hans högst talangfulle bror, Denis, att vilja skriva på för klubben så fort som möjligt. Planen gick i lås då bägge bröderna stod på isen till säsongsstarten 1973-74.

Att få spela med sin bror, vilken Jean stod vädigt nära, gav honom ett lugn och hans poängproduktion sköt i höjden på ett remarkabelt sätt. Men 1978 hade Islanders centerbrist och man var tvungna att trada Jean till Cleveland Barons för att få Wayne Merrick till laget. Traden kom som en chock för Potvin som såg sig tappa mycket offensivt efter detta. När Cleveland gick ihop med Minnesota North Stars 1978-79 var Potvin med men mot slutet av säsongen förpassades han till farmarligan då hans spel inte gick att känna igen.

Men sommaren 1979 betydde en ny vändning för Jean som skrev på som free agent med Islanders och han återvände till ett lag som nu var på väg att helt ta över och dominera i NHL för ett bra tag framöver. Jeans karriär var dock nära sitt slut och när det var dags för slutspel 1980- och 81 var han aldrig aktuell för spel.

Istället började Potvin hoppa in som bisittare till Jiggs McDonald under de kvällar han inte blev uttagen till match. Han kunde faktiskt ibland vara med på uppvärmningen bara för att sedan upptäcka att han var petad. Han skyndade då in i omklädningsrummet för att svida om till kostym och hastade sedan upp till kommentatorsbåset.

Efter spelarkarriären fortsatte han ett kort tag som expertkommentator och 2006-07 gjorde han en tillfällig comeback som periodpausanalytiker för Islanders. Han arbetar numera inom investmentbranschen i New York.

En liten anekdot är att Jeans namn stod ingraverat på Lord Stanleys pokal efter 1981 års vinst trots att han endast spelade 18 matcher den säsongen och därmed inte var kvalificerad för att vara med på inskriptionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s