Pat Flatley

Islanders framgångsrika dynasti i början på 80-talet gav laget sista draftval i varje runda. 1982 draftade man alltså som nummer 21 och valet föll på Pat Flatley som hade valt bort spel i de Kanadensiska juniorligorna för att komplettera sina studier.
Han lyckades också genomföra sina journaliststudier på University of Wisconsin där han även spelade sin hockey ihop med lagkamrater som Chris Chelios och Brian Mullen. ”Flats” var med och tog laget till två NCAA-finaler, varav den sista ledde till segeryra.

Islanders scouter jämförde honom med Bobby Nystrom och John Tonelli, stora starka spelare som tog för sig och även hade ett bra spelsinne. OS 1984 i Sarajevo var nästa anhalt för Flatley som hoppade av college för att kunna spela med Kanada på heltid.
I OS var Flatley poängbäst i Kanada och han började nu mer och mer inse att han var tillräckligt bra för att spela i NHL. Så direkt efter Olympiska Spelen anslöt han tillsammans med en annan talang, Pat LaFontaine, till Islanders trupp.

Trots ett bra slutspel av Flatley, då Isles gick för sin ”Drive for Five”, misslyckades laget att vinna finalen mot Edmonton Oilers. Detta kom att bli Flatleys största chans att vinna Stanley Cup, något han alltså aldrig fick göra.

Det kom att bli ytterligare 12 säsonger på Long Island varav de fyra sista som kapten. Tyvärr hade Flatley från början något för högt ställda krav från fansen. De såg honom och LaFontaine som de som skulle ta över efter de äldre stjärnorna. Men de var alldeles för ensamma för att kunna föra vidare vinnarkulturen på Long Island och därför blev de lite av syndabockar i allmänhetens ögon.

Islanders valde att inte förnya Flatleys kontrakt inför säsongen 1996-97. Istället förlängde han sin karriär genom att gå till lokalrivalen, Rangers. Detta sågs inte med blida ögon av fansen och många nämner hans namn med en viss bitterhet i rösten.

Efter 14 säsonger, 780 matcher och 510 poäng i NHL avslutade Pat Flatley sin karriär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s