Kelly Hrudey

Att Islanders hade mycket bra målvakter på 70- och tidigt 80-tal är ju ingen hemlighet. Chico Resch, Billy Smith och Rollie Melanson skämde ofta bort publiken på Long Island med sina prestationer och att axla dessa spelares mantlar var ingen tacksam uppgift.

Det uppdraget gick till Kelly Hrudey som draftades i andra rundan 1980 och när han gjorde debut säsongen 1983-84 var det som Billy Smiths tänkta ersättare. Han hade då spenderat två säsonger i farmarlaget Indianapolis Checkers där han imponerade storligen. Det blev dock inte så mycket spel under hans första säsong med Islanders och istället hoppades han på spel i OS 1984 för Kanada. Men Kanadas coach Dave King hade använt sig av Mario Gosselin och Darren Eliot under hela säsongen och ville inte byta ut någon av dom då IOC inte tillät fler än två målvakter i truppen. Dessutom hotade USA med protester ifall Kanada tog med Hrudey, då han redan representerat Islanders i NHL, eftersom IOC på den tiden inte tillät några professionella utövare. Därför blev det aldrig spel i Sarajevo för Kelly.

Säsongen 1984-85 fick till slut Hrudey sin chans i NHL då han spelade 41 matcher för Islanders. Detta följdes av ytterligare tre säsonger på Long Island som förstemålvakt innan han 1989 tradades till LA Kings. Där stannade han i sex säsonger och var 1993 med och förde laget till Stanley Cup-final där dock Montreal Canadiens blev för svåra.

Hrudey spenderade sedan sina två sista säsonger i San José Sharks och efter totalt 15 säsonger och 677 NHL-matcher tackade han för sig.

För Islanders fans är nog Hrudey mest ihågkommen för insatsen mot Washington Capitals i 1987 års slutspel, den så kallade ”Easter Epic”. Han kom att stoppa 73 av 75 skott i matchen, som gick till fyra övertidsperioder och som är den tionde längsta i NHL:s historia. När Pat LaFontaine avgjorde matchen hade klockan hunnit bli 2 på natten och Hrudeys 73 räddningar räknas fortfarande som rekord i NHL.

Ett liten anekdot från Hrudeys karriär är att han alltid spelade matcherna med en bandana under hjälmen, något som blev hans signum. Efter karriären har Hrudey figurerat mycket i TV som uppskattad expertkommentator för Hockey Night In Canada.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s