Wayne Merrick

Wayne ”Bones” Merrick var en av de mest framträdande spelarna i OHA under sin juniortid med Ottawa 67’s. Under sitt sista år ansågs han vara ligans snabbaste spelare och han draftades på sommaren som nummer 9 totalt av St.Louis Blues.

Efter en kort inledande tid i farmarligan tog Merrick sedan en ordinarie plats i NHL och väl där utnyttjade han sina styrkor fullt ut. Förutom skicklig skridskoåkare var Wayne en bra playmaker och hårt defensivt jobbande spelare med ett bra skott. Säsongen 1974-75 blev Merricks bästa i St.Louis då han gjorde 65 poäng och hade en imponerande +29 i plus/minus-statistiken.

På hösten 1975 tradades Merrick till California Golden Seals och när laget sedan flyttades till Cleveland följde han med.

När Islanders 1978 ville förstärka anfallet med en lite större spelare föll valet på Merrick som tradades tillsammans med Darcy Regier mot Jean-Paul Parise och Jean Potvin. Merrick kom att ingå i den så kallade ”banana line”, ett namn de fick på grund av sina gula träningströjor. Förutom Merrick återfanns Bob Nystrom och John Tonelli i lagets tredjefemma som var speciellt bra på att neutralisera de andra lagens stjärnor.

Merricks kanske största ögonblick i Islanders historia var när han avgjorde hela Stanley Cup-finalen 1981 mot Minnesota North Stars med mål i förlängningen i match nummer fem.

Efter förlusten mot Edmonton Oilers i 1984 års final valde Islanders att köpa ut Merricks kontrakt och han återvände aldrig mer till hockeyn efter detta.

Efter karriären tog jobbade han deltid som expertkommentator på Islanders matcher samtidigt som han arbetade på Long Island inom försäkringsbranschen. För några år sedan flyttade Merrick och hans familj till Ontario och efter det har det varit tyst om honom. Till och med hans gamla lagkamrater har svårt att nå honom nuförtiden men det hävdas bestämt att det inte är hälsorelaterat eller att han skulle blivit anti-Islanders. Hans vänner och före detta lagkamrater har valt att respektera Merricks önskan om enskildhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s