Mike Bossy

 

Var ska man börja för att beskriva Mike Bossy, New York Islanders bästa målskytt genom tiderna? En sann legend inom ishockey är han och det sägs att hans far satte en hockeyklubba av plast i händerna på honom redan i tvåårsåldern. Han förstod nog själv ganska snart att hans förutsättningar att gå långt inom sporten var stora eftersom han under en säsong som knatte gjorde 170 mål. I en match gjorde han 23 mål och att han knappt hade någon assist berodde på att nästan ingen annan av femåringarna fick låna pucken.

Eftersom Mike avskydde våld på isen blev hans tid i juniorligan jobbig. Han spelade för Laval Nationals i QMJHL och var ett hett villebråd hos motståndarnas värstingar. Han fick betala för varje mål han gjorde och blev ibland tvungen att kasta handskarna för att skydda sig själv, något som oftast slutade med att han själv låg på isen. Det värsta av allt var att när hans juniortid var slut hade han gjort 309 mål under fyra säsonger men sågs ändå som en vek spelare i scouternas ögon. Därför kom Mike inte att draftas förrän som nummer 15, som var Islanders första val 1977.

I NHL gjorde Bossy succé direkt. Han svarade för 53 mål och 92 poäng som rookie, vilket var rekord på den tiden. Detta gav honom även Calder Trophy efter säsongen för bästa rookie. Tillsammans med Bryan Trottier och Clark Gillies bildade han kedjan som fick smeknamnet ”Trio Grande”. De spelade ihop under flera säsonger och bidrog starkt till Islanders dynasti mellan 1980-83, då laget vann fyra raka Stanley Cup. Bossy deltog sammanlagt i sju All-Star matcher och han vann Lady Byng Trophy tre gånger för ligans främsta gentleman.

Den första spelaren som någonsin lyckades göra 50 mål på 50 matcher var Maurice ”Rocket” Richard på 40-talet. För att sätta lite extra press på sig själv och för att skapa lite spänning i skytteligan lovade Mike att han skulle försöka göra om denna bedrift, 36 år senare. Ingen hade tidigare lyckats göra om det Richard gjorde under andra världskriget men nu skulle Bossy till och med få en utmanare. Ingen visste först om försöket utan det var först när Bossy gjort sex hat tricks på de 36 första matcherna som en reporter frågade om han var ute efter Phil Espositos målrekord som var 76 mål. Då avslöjade Mike vilket rekord han var ute efter att tangera och nyheten fick stor uppståndelse. För att krydda situationen ytterligare hade Charlie Simmer, som spelade för Los Angeles, chansen att nå samma milstolpe. Han gjorde hat trick i sin 50:e match men slutade på 49 mål och nu var det upp till Bossy som endast behövde göra två mål i matchen mot Quebec. Men pressen verkade för stor för honom och efter två perioder var han mållös. Men till slut, med en och en halv minut kvar av matchen, kunde Bryan Trottier servera Bossy fram till sitt 50:e mål och han började hoppa upp och ner på isen, helt utom sig av lycka. Ett telegram med gratulationer från Maurice Richard väntade på Mike i omklädningsrummet.

Efter säsongen 1986-87 tvingades Bossy sluta med ishockeyn p.g.a. svåra ryggsmärtor. Han håller fortfarande rekordet för flest 50-målssäsonger i följd med nio stycken, något som inte ens Wayne Gretzky lyckades med.

Sedan 2006 arbetar Bossy för New York Islanders med fans- och sponsorutveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s