Clark Gillies

Det var inte helt självklart att det skulle bli ishockey för Clark Gillies då han även var mycket duktig i baseball som ung. Han spelade dessutom tre säsonger för Houston Aeros farmarlag innan han bestämde sig för att satsa fullt ut på hockeyn.

 
Gillies föddes och växte upp i den kanadensiska hockeystaden Moose Jaw så det blev naturligt för Clark att snöra på sig skridskorna på vintrarna. Han spelade juniorhockey för Regina Pats i WHL och noterade under sina tre säsonger respektabla 79,92 och 112 poäng.
Han krönte juniortiden med att vinna Memorial Cup, hela Kanadas juniormästerskap. Efter den säsongen draftades Gillies som nummer fyra i NHL-draften av New York Islanders och han tog direkt en plats i laget inför säsongsstarten. Lite kuriosa är att senare samma år draftades han även i WHA, då i tredje rundan av Edmonton Oilers.

 
Clark Gillies var som allra bäst på isen när han blev uppretad av motståndarna och ofta fick de känna på den hänsynslöse forwardens vrede i form av knytnävar. Han skapade ofta utrymme för sina kedjekamrater vilket var en stor del i Mike Bossys och Brian Trottiers framgångar. Tillsammans bildade de ”Trio Grande”, en av de mest fruktade kedjorna i ligan under flera säsonger.
Trots att Gillies var lite av en hjälpgumma åt de två övriga får man ändå anse honom som en pålitlig målskytt då han hade sex 30-målssäsonger under sin karriär. Clark var under en kort period även Islanders kapten, detta efter att ha röstats fram av de övriga spelarna när Eddie Westfall valde att avsäga sig kaptensrollen. Efter två och en halv säsong tog Denis Potvin över som kapten.
Clark Gillies hade stor del i Islanders framgångar under slutspelen i början av 80-talet. Han steg fram lite extra när det verkligen betydde något och var ofta den som avgjorde matcherna i slutspelen.
Hans smeknamn ”Jethro” kom från en ganska bortkommen karaktär från TV-serien ”Beverly Hillbillies” men det framgår inte riktigt varför han jämfördes med en sådan kuf av lagkamraterna.

I Canada Cup 1981 var Trio Grande den självklara förstakedjan och han var med och förde Kanada till ett silver i turneringen.
Efter 12 säsonger, 304 mål och 663 poäng för Islanders lämnade Gillies laget i waiverdraften för ytterligare två säsonger med Buffalo Sabres innan han lade av med hockeyn inför säsongen 1987-88.

Den 7 december 1996 hyllade Islanders Clark Gillies genom att hänga upp hans tröja i taket och pensionera hans nummer 9.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s