Zigmund Palffy

Som 18-åring började Zigmund ”Ziggy” Palffy sin hockeykarriär som senior i HK Nitra som på den tiden var ett riktigt bottenlag i den Tjeckoslovakiska ligan. Därför var hans 34 mål på 50 matcher sensationellt bra och tillsammans med Jozef Stümpel bildade de en framgångsrik juniorduo. De två kom även att spela ihop i JVM men duon splittrades säsongen efter då Palffy bytte klubb till Dukla Trencin. Där hade han två kanonsäsonger varav den första ledde till tjeckiskt ligaguld efter 18 mål på 13 matcher i slutspelet från Palffys klubba.

1991 var ett händelserikt år för Ziggy. Han debuterade i det tjeckiska landslaget i Canada Cup och draftades också av Islanders som nummer 26 totalt. Tyvärr missade han OS i Albertville 1992 på grund av en axelskada men väl frisk igen gick han och vann den tjeckiska skytteligan med 79 poäng på 43 matcher.

Inför säsongen 1993-94 flyttade Palffy över Atlanten och tog först nummer 68 i Islanders, helt klart influerad av Jaromir Jagr. Men omställningen till Nordamerika visade sig vara allt annat än en dans på rosor för Ziggy som inte pratade ett ord engelska och som var van vid en annan typ av livsstil och framför allt en annan typ av hockey. Därför blev det mest spel i farmarlaget Salt Lake Golden Eagles under hans första säsong och han kunde dessutom medverka i Slovakiens första Olympiska Spel som egen nation i Lillehammer 1994.

På grund av strejken säsongen 1994-95 inledde Palffy även den i IHL, nu med Denver Grizzlies. Men när NHL drog igång igen fick han chansen att spela in sig i laget, nu med nummer 16 på ryggen, och redan säsongen därpå snittade han över en poäng per match igen då han slutade på 87 poäng. Därefter följde ytterligare två säsonger där han praktiskt taget ensam vann matcher åt Islanders, men han var som sagt en alldeles för ensam stjärna i laget som för övrigt var ganska talanglöst.

1998-99 kunde Palffy och Islanders inte komma överens om ett nytt kontrakt vilket medförde att det dröjde till sent in i december innan Palffy spelade säsongens första match efter att han skrivit på ett nytt 5-årskontrakt.

Men redan sommaren 1999 lämnade Ziggy Long Island då han ingick i en trade med LA Kings där Islanders bland annat fick Olli Jokinen och ett förstarundeval i utbyte. I Los Angeles återförenades Palffy med sin gamla lagkamrat Jozef Stümpel och tillsammans med Luc Robitaille bildade de en av ligans vassaste kedjor. Ziggy blev snabbt en favorit bland fansen i LA och han fick en ännu högre status i ligan där han ansågs som en av de bästa spelarna i NHL.

Efter lockout-säsongen 2004-05 var Palffy free agent och valde då att skriva på för Pittsburgh Penguins. Men efter bara 42 matcher spelade annonserade han plötsligt att karriären var över då han i en match den 18:e januari 2006 slog upp sin gamla axelskada igen.

Detta blev dock inte det sista vi fick se av Palffy för sommaren 2007 gjorde han comeback i den slovakiska ligan för HK 36 Skalica där han spelade under ytterligare tre säsonger varav den sista även som assisterande coach.

Palffy spelade i fyra NHL All-Star Game och han representerade Slovakien vid många tillfällen med ett VM-guld 2002 i Göteborg som höjdpunkt. Han fick också äran att bära Slovakiens fana vid invigningen av Vancouver-OS 2010 som blev hans sista framträdande i landslagssammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s