Brent Sutter

 

Det kan inte vara många hockeyintresserade som missat de sex bröderna Sutter som alla tog sig till NHL under 80-talet. De växte upp på en bondgård i Viking, Alberta där de tidigt fick lära sig ta hand om boskap och skörd vilket lärde dom vad hårt arbete var.

Brent var den av bröderna som hängde kvar längst som spelare i NHL, förmodligen eftersom han var den mest framgångsrike. Han draftades i första rundan av Islanders 1980 och efter en imponerande säsong i WHL anslöt han till laget på slutet av säsongen 1980-81. Han fick då chansen som 19-åring att spela ihop med sin äldre bror Duane, något som underlättade som ny i ligan.

Sutter hade turen att få vara med om två av Islanders Stanley Cup-triumfer och han blev Long Island troget i 10 säsonger. När Denis Potvin lade av med hockeyn 1988 tog Brent över som kapten för Islanders. Hans hårda jobb över hela banan gav medspelarnas respekt och därför var det ett naturligt val att sy på C:et på hans tröja.

Brent kom att representera två lag i NHL. Det andra var Chicago Blackhawks dit han tradades 1991 och i utbyte fick Islanders bl.a. Steve Thomas. I Chicago var han med om att under en period coachas av sin storebror Darryl. Han hjälpte Blackhawks till Stanley Cup-final 1992 men det blev dock stryk i fyra raka matcher mot Pittsburgh Penguins. Hans tid i Chicago blev sju säsonger lång och efter 17 säsonger i NHL var det dags för Brent att testa på coachingjobbet.

Han tog sig an WHL-laget Red Deer Rebels 1999 och han inte bara coachade laget utan gick in som ägare, president och GM. Det blev stor succé och under åtta säsonger ledde han laget till fina 314-194-68 inklusive en Memorial Cup-vinst 2001. Sutter coachade även Kanadas juniorlag till två raka guld i JVM, 2005 och 2006.

2007 fick han jobbet som huvudcoach för New Jersey Devils och han ledde laget till playoff under två säsonger innan han 2009 klev tillbaka på grund av familjeskäl. Men bara två veckor senare anställdes han av sin bror Darryl som huvudcoach för Calgary Flames, något som givetvis upprörde många Devils-fans. Trots 40 vinster för Flames 2009-10 misslyckades han med att ta laget till slutspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s