Steve Thomas

Steve ”Stumpy” Thomas är en av få NHL-spelare som härstammar från England, närmare bestämt från Stockport. Han växte dock upp i Toronto där han som ung hockeyspelare hade legenden Darryl Sittler som stor idol. Det var också i Toronto han kom att tillbringa sina första år, både som junior och som proffs, i hockeyrinken. I OHL tog han plats i Toronto Marlboros där han säsongen 1983-84 svarade för 51 mål vilket i sin tur ledde till att han skrev på som free agent för Toronto Maple Leafs.

Under sin första säsong som proffs blev det mest spel i AHL där han rönte stora personliga framgångar med St. Catherines Saints. Han gjorde 42 mål, hamnade i First All-Star Team och blev utsedd till årets rookie i AHL. Thomas startade även säsongen därpå i AHL men hans övertygande spel gav honom snart en plats i Maple Leafs och han blev känd som en riktig matchvinnare då han ofta avgjorde sent in i matcherna eller i overtime. I slutspelet 1986 var han en starkt bidragande orsak till att laget sånär tog sig till semifinal.

Efter ytterligare en riktigt bra säsong med Toronto tradades han i september 1987 till Chicago Blackhawks i utbyte mot bl.a. Ed Olczyk. Trots att Olczyk ansågs som ett bra nyförvärv till Maple Leafs var det många fans som tyckte det var tråkigt att behöva mista Thomas. Tyvärr för Chicagofansen blev hans två inledande säsonger i Windy City skadeförföljda och det blev totalt bara 75 matcher under dessa säsonger. Han kom dock tillbaka starkt till 1989-90 då han stod för 40 mål och 70 poäng vilket båda var nya personliga rekord för Thomas.

I oktober 1991 drog flyttlasset till New York och Long Island då han tradades i utbyte mot Islanders ledare, Brent Sutter. Där var han med om att bidra till 1992-93 års sensationsslutspel då han tillsammans med spelare som Pierre Turgeon, Ray Ferraro, Benoit Hogue och Derek King nästan nådde hela vägen till final. Under grundsrerien samma säsong satte Thomas, med 87 poäng, det personliga poängrekord som han sedan aldrig slog igen. Även 1993-94 hade han sin bästa säsong någonsin när det gäller målskyttet då han gjorde hela 42 mål i Islanderströjan.

Men efter att hans mål- och poängproduktion reducerats betänkligt under lockoutsäsongen 1994-95 tradades han till New Jersey Devils där hans målproduktion fortsatte att vara lägre än tidigare mest tack vare det försvarsinriktade spel som redan då börjat praktiseras av New Jersey.

1998 var Thomas free agent och han lockades då tillbaka till sin gamla klubb Toronto där han upplevde en ny vår och han hade två riktigt bra säsonger varav den första ledde till semifinal i Stanley Cup. Men under sitt tredje år med klubben stagnerade åter målskyttet och Maple Leafs valde att inte ge Thomas förnyat förtroende.

Istället återvände han till Chicago för ytterligare en och en halv säsong med Blackhawks innan han våren 2003 tradades till Anaheim för att ge laget extra erfarenhet inför det stundande slutspelet. Där blev det succé för både Thomas och för laget som tog sig hela vägen till final där man föll på mållinjen mot New Jersey Devils som avgjorde i match 7. Thomas rutin visade sig mycket viktig i slutspelet och han östes över med lovord och beröm.

Detroit Red Wings blev Steve Thomas nästa och sista adress som hockeyspelare då han skrev på som free agent för laget efter att Anaheim inte valt att förlänga kontraktet. Det blev 44 matcher i Detroit för Thomas som efter lockoutsäsongen 2004-05 åter försökte ta en plats i Toronto men utan att lyckas. Han beslöt sig då för att lägga av med hockeyn efter 19 säsonger och 1235 matcher i NHL. Tyvärr fick han aldrig lyfta Lord Stanleys pokal men han kan ändå se tillbaka på sin karriär med stolthet.

Numera återfinner vi Thomas i Tampa Bay Lightnings organisation där han jobbar med spelarutveckling. Hans son Christian draftades 2010 för New York Rangers och han anses som en av de största talangerna i OHL för närvarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s