Chico Resch

Att Glenn ”Chico” Resch var en populär målvakt på Long Island råder det inget tvivel om. Den spralliga och öppensinniga Resch var en total motsats till sin målvaktskollega Billy Smith och kanske var det ett av skälen till att han var så omtyckt.

Han spelade collegehockey som junior med University of Minnesota-Duluth Bulldogs där han under sina fyra år utbildade sig till lärare parallellt med hockeyspelandet. Efter college hamnade han i IHL och Muskegon Mohawks där han hade ett mycket framgångsrikt år där han vann massor av individuella utmärkelser. Säsongen därpå tradades han till Islanders och det blev spel i AHL för Chico med New Haven Nighthawks. Men 1973-74 fick han sitt stora genombrott då han röstades fram som MVP i CHL spelandes för Fort Worth Wings. Under säsongen fick han även göra NHL-debut då han den 3:e februari 1974 fick snöra på sig benskydden mot California Golden Seals.

Efter sin succéfyllda tid i farmarligorna var det framöver enbart Islanders som gällde för Resch som delade målvaktssysslan med Billy Smith. I 1975 års playoff spelade Resch en betydande roll i att Islanders lyckades slå ut både NY Rangers och Pittsburgh. Mot Penguins lyckades man med konststycket att vända ett 0-3-underläge i matcher till 4-3 med det enda och avgörande målet inslaget av kaptenen Ed Westfall i match nummer 7. Ett minnesvärt ögonblick från den avgörande matchen var när Chico efter matchen lutade sig framåt och kysste sina stolpar då han fick hjälp ett par gånger av dessa under matchen.

Med tiden fick Chico mer speltid och han gjorde ingen besviken. Under alla sina säsonger med Islanders vann han alltid fler matcher än han förlorade och han spelade i flera All-Star Game. 1980 fick han vara med och lyfta Stanley Cup-bucklan men han var redan då uttalad backup till Smith och efter sju säsonger på Long Island tradades Chico till Colorado Rockies nästföljande säsong.

Rockies var raka motsatsen till Islanders då man harvade i NHL:s bottenträsk och två säsonger senare flyttades hela organisationen till New Jersey och Chico följde med i flytten. 1982 vann han Bill Masterton Trophy för sitt engagemang men Devils blev inte mycket bättre under de nästkommande säsongerna utan Resch fick bära ett tungt lass på sina axlar för att försöka se till att laget tog sina poäng.

1986 tradades Chico till Philadelphia Flyers för att delvis fylla luckan efter Pelle Lindbergh som olyckligt gick bort tidigare under säsongen. 1986-87 blev Resch sista säsong då han backade upp rookiesensationen Ron Hextall fram till Stanley Cup-final där Flyers dock fick ge sig mot Edmonton Oilers.

Efter spelarkarriären har Resch haft en framgångsrik karriär inom TV som expertkommentator. Först hjälpte han till som analytiker under Hockey Night in Canada och sedan var han Minnesota North Stars expertkommentator i några år innan han tog jobbet som GM för det Kanadensiska juniorlandslaget. Efter att han senare jobbade som målvaktscoach för Ottawa Senators var han tillbaka i TV-rutan, nu som New Jersey Devils expertkommentator där han fortfarande figurerar.

Resch fick sitt smeknamn Chico av sin f.d. lagkamrat i Islanders, Doug Rombough, som tyckte han var lik huvudrollskaraktären i 70-talskomedin ”Chico and the Man”.

En annan målvakt i NHL som också kallats Chico på senare tid är Robert Esche. Under sin tid i Phoenix Coyotes påpekades det att hans namn på klubban R.Esche var synonymt med Resch och därav smeknamnet Chico.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s