Bob Nystrom

Den 24 maj 1980 är ett magiskt datum för alla Islanderfans. Det var då man för första gången kunde titulera sig Stanley Cup-mästare och efter den kvällen visste alla NHL-intresserade vem Bob Nystrom var.

Nystrom som föddes i Stockholm har ofta kallats för den femte svensken i det lag som vann titlar i början av 80-talet. Men om man ska vara ärlig så var det inte mycket i Nystroms spel som påminde om Sverige och det var inte så konstigt då hans familj lämnade Europa bakom sig redan när Bob var fyra år. Väl i Kanada började han spela ishockey och det var där han utvecklade sin tuffa spelstil som karaktäriserades av hårda tacklingar, kastade handskar och ett hyfsat målsinne. Inte mindre än sju säsonger gjorde nämligen Nystrom 20 mål eller fler, detta trots att han mer var allmänt känd i ligan som en tuff grovjobbare och lagspelare.

Han spelade juniorhockey för både Kamloops Rockets och Calgary Centennials och hans spel ledde till att Islanders draftade honom som nummer 33 totalt i 1972 års draft. Han fick debutera för Islanders redan säsongen därpå även om det mest blev spel i farmarlaget New Haven Nighthawks. Debuten skedde mot Chicago Blackhawks men det blev endast 11 matcher på Long Island den säsongen för Nystrom som däremot hade en ordinarie plats i laget från och med säsongen 1973-74.

Han var med och formade det lag som till slut skulle gå hela vägen och frustrationen var stor både 1978 och -79 när Islanders redan hade ett kanonlag men misslyckades i slutspelen. Lyckan var såklart total när John Tonelli spelade fram Nystrom som med en enkel styrning skickade in pucken över en slajdande Pete Peeters i Philadelphias mål.

Nystrom tillhörde Islanders under hela sin karriär. Han kände hela tiden en stor lojalitet mot Islanders och deras fans som behandlade honom som en kung, speciellt efter hans avgörande mål 1980. Han ville bosätta sig på Long Island även efter karriären så det blev aldrig aktuellt att byta klubb.

Inför Canada Cup blev Nystrom tillfrågad om att representera Sverige och hade det inte varit för att han skulle till att kontraktsförhandla med Islanders och var rädd för skador så hade han säkert ställt upp för Tre Kronor.

1985-86 blev hans sista säsong i NHL då han var tvungen att lägga av med hockeyn efter en ögonskada som en lagkamrat oturligt orsakade och som gav honom ett nedsatt synfält på ena ögat.
Han fortsatte som assisterande coach till Terry Simpson under två år men han störde sig på att spelarna inte alltid gav 100% i varje byte och han slutade på posten 1988 för att istället hamna i försäkringsbranschen. Han hjälper fortfarande till i en del PR-kampanjer för Islanders och han bor fortfarande kvar på Long Island precis som han hade tänkt sig från början.

1991 instiftades Bob Nystrom Award som går till den spelare i Islanders som bäst exemplifierar ledarskap, kämpatag och hängivenhet. 1995 händes Nystroms nummer 23 upp i taket på Nassau Coliseum och sedan dess får ingen annan spelare i Islanders använda det numret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s