Claude Lapointe

 

Claude Lapointe föddes i Lachine, Quebec, ett samhälle nära Montreals flygplats, och han blev en mycket uppskattad spelare lokalt när han som 15-åring gjorde succé i Lac Saint-Louis Lions i Quebecs knatteliga. Han fortsatte sin juniorkarriär i QMJHL där han representerade både Trois-Rivières Draveurs och senare även Laval Titan. När han draftades som nummer 234 totalt i 1988 års draft av Quebec Nordiques var det inte självklart att han skulle lyckas ta sig till NHL då han endast mätte 1.75 i strumplästen, något som ofta får NHL-coacher att rynka på näsan.

Men efter två säsonger i AHL med Halifax Citadels gavs Lapointe chansen i Quebec och sakta men säkert arbetade han till sig en ordinarie plats. Just hårt jobb och fina ledaregenskaper var hans signum och han var med och hjälpte Nordiques ur svackan från tidigt 90-tal till en topplacering under den nerkortade säsongen 1994-95. Lapointe hängde med i flytten till Colorado men tradades till Calgary Flames efter endast tre matcher med Avs.

Inför säsongen 1996-97 hittade han ett nytt hem när han skrev på som Free Agent för Islanders. Många menar att det var på Long Island hans verkliga ledarskap blommade ut och han tog ytterligare ett steg i sin utveckling som hockeyspelare. Han blev snabbt en publikfavorit i Nassau Coliseum tack vare sin kämpaglöd och han stannade i laget i nästan sju säsonger innan han 2003 tradades till Philadelphia Flyers.

Under säsongen 2003-04 gick Lapointe ut och förklarade att han led av depression vilket gjorde att han fick genomgå ett månadslångt behandlingsprogram. Efter behandlingen fortsatte Lapointe spela med Flyers men efter 42 matcher den säsongen och en lock-out nära förestående valde han att lägga av med hockeyn.

Men Lapointe gjorde ändå ett försök till comeback när han 2006 skrev på för Bern i schweiziska NLA. Där blev det dock bara 4 matcher och han återvände inför 2007-08 till Quebec och sin gamla hemstad från juniortiden Trois-Rivières för en säsong i busligan LNAH.

Efter att Lapointe åter snörat av sig skridskorna för gott testade han istället på coachingsysslan när han tog sig an Valleyfield Braves, ett förortslag till Montreal i den lokala juniorligan. Det gick dock inte så bra för laget och redan i november samma säsong ersattes han på den posten. Numera är han istället huvudcoach på High School-nivå för Dalbe-Viau High School i sin födelsestad Lachine.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s