Garry Howatt

Garry Howatt var den förste renodlade fightern i New York Islanders. Han och Bobby Nystrom blev tidiga favoriter bland fansen innan spelare som Bossy, Trottier och Potvin dök upp.
Trots att han endast mätte 175 cm i strumplästen var han aldrig rädd för att ge sig in i fighter. Dave ”The Hammer” Schultz som var en av de mest ökända spelarna i Broadstreet Bullies hävdade att Garry Howatt var ligans tuffaste fighter sett till sin storlek. Howatt, som gick under smeknamnet ”Toy Tiger”, spelade mest i 3:e- och 4:e-kedjan och kom in för att väcka liv i både publik och sitt lag.

Från början var han ett långskott och Islanders draftade honom så sent som 144 i draften 1972. Men på träningslägret gick han in och visade beslutsamhet vilket gav honom en chans i NHL. Säsongen 1973-74 etablerade han sig i ligan med sina 29 fighter, mest i NHL den säsongen.

Hans spel räckte långt och han var med om Islanders två första Stanley Cup-vinster men under den andra vinsten hade han reducerats till att enbart spela i 4:e-linan vilken sällan fick någon istid i slutspelet. Så Howatt ville tradas till en klubb där han fick en större roll och inför säsongen 1981-82 tradades han till Hartford Whalers.

Trots en kanonsäsong i sin nya klubb tradades Howatt vidare till New Jersey Devils efter säsongen, något som förvånade många eftersom det spekulerades i att han skulle erbjudas ett nytt långtidskontrakt med Whalers. Men senare visade det sig att det var Howatts egna beslut efter att han fått en del tvivelaktiga tips från f.d. lagkamrater. I New Jersey kom Howatt ihop sig med organisationen och det blev inte samma succé som i sina tidigare klubbar.

Besviken beslöt han sig inför säsongen 1984-85 att efter 12 säsonger, 1836 utvisningsminuter och två Stanley Cup-ringar, hänga upp skridskorna för gott. Efter karriären drev Howatt Mount Freedom Golf i New Jersey i många år men på senare tid har han hållit till i Arizona där han tävlar i team roping, en gren inom rodeo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s