Jean-Paul Parise

En av de mest underskattade spelarna i NHL på 60- och 70-talet var Jean-Paul Parise. Han var ingen framstående poängplockare men han gjorde ofta grovjobbet i sarghörnen som inte många andra ville göra. Trots att han var en relativt liten spelare lyckades han ofta ta pucken från större motståndare genom att utnyttja sin styrka och kraft.

Redan som junior i Niagara Falls Flyers lärde han sig spelet som skulle ta honom till NHL genom ett stabilt tvåvägsspel på sin kant. Men Parise spenderade merparten av sina sex första säsonger som proffs i de lägre ligorna med endast en handfull matcher med Boston Bruins och Toronto Maple Leafs. Det var inte förrän dagen före julafton 1967 som chansen skulle dyka upp som förändrade Parises liv som hockeyproffs. Han ingick då i en trade med Minnesota North Stars som valde att satsa på den hårt jobbande forwarden. Han kallades för ”den fyrhjulsdrivna” i kedjan tillsammans med Jude Drouin och Bill Goldsworthy och han fortsatte gå till jobbet i det tysta under ytterligare sju säsonger med Minnesota.

Efter hand blev Parise dock mer uppmärksammad och när han tog plats i samma kedja som Wayne Cashman och Phil Esposito för att spela Summit Series 1972 för Kanada kom en speciell händelse att etsa sig fast i minnet på alla världens hockeyintresserade.

Det var match nummer sju mot Ryssland och Parise satsade för fullt på Sovjets stjärna Alexander Maltsev som sekunden innan tacklingen hann spela ifrån sig pucken. Domaren blåste därför för en interferenceutvisning på Parise som ilsknade till och vräkte ur sig svordomar mot domaren som gav honom ytterligare en 10-minutare för misconduct. Parise tog då sats och måttade med sin klubba mot domarens huvud som i en gest att hugga huvudet av denne. Han stannade dock ett par centimeter från huvudet och fick såklart matchstraff för händelsen. Han ångrade sig efteråt men det spekulerades senare i att hans aktion medförde en mycket snällare bedömning av Kanadas aggressiva spel och inga fler tveksamma domslut gick emot laget i fortsättningen.

Vid 34 års ålder tradades Parise 1975 till det unga Islanders som höll på att resa sig ur sin inledande misär. Där fortsatte han sitt karaktäristiska spel och bidrog till stor del att Islanders tog sig till playoff för första gången i lagets historia. Väl där tog sig laget hela vägen till semifinal och Parise bidrog med 16 poäng på 17 matcher. Hans match- och serieavgörande 4-3 mot Rangers i den första rundan kom redan efter 11 sekunders spel av förlängningen, något som då gällde som rekord i NHL. Han stannade på Long Island i ytterligare två och en halv säsong där hans defensiva färdigheter var oerhört viktiga för laget.

Tyvärr hann Islanders aldrig vinna Stanley Cup innan han tradades till Cleveland Barons. Barons löstes så småningom upp i just Minnesota North Stars som han alltså lite ofrivilligt åter kom att representera under sin sista säsong. 1979 avslutade den då 38-årige Parise sin spelarkarriär och ställde sig istället på bänken som assisterande coach för North Stars.

1988 drog sig Parise undan från NHL och började istället coacha på High School-nivå för Shattuck-Saint Mary’s Sabres där hans son Zach Parise, Sidney Crosby, Kyle Okposo, Jack Johnson och Jonathan Toews spelade.

2008 anställdes han som coach för Des Moines Buccaneers, ett lag i den amerikanska juniorligan USHL. Där blev det dock bara en säsong efter usla resultat.

Bägge Jean-Pauls söner, Zach och Jordan spelar hockey, Zach i New Jersey Devils och Jordan i norska Lørenskog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s