Jason Blake

 

När Jason Blake kom till NY Islanders i januari 2001 var det inte många på Long Island som visste vem han var. Han hade endast ett par säsonger med Los Angeles bakom sig, där det dessutom blivit en hel del farmarlagsspel, och han var redan 27 år gammal. De flesta gissade nog på att det mest skulle bli spel i AHL för Jason.

En av orsakerna till att så få hört talas om Blake tidigare var att han, till skillnad från många andra hockeyspelare, läste färdigt på college innan han satsade på hockeyn fullt ut. Dessutom hade han aldrig blivit draftad, förmodligen p.g.a. sin ringa längd, något som gör att NHL-lagen ofta sållar bort lovande spelare.

Trots att hans första fulla säsong med laget blev ganska medioker upptäckte man framför allt en viktig egenskap hos den lille kämpen, han älskade att skjuta pucken mot mål. Från alla möjliga vinklar avlossade han skott och tack vare detta fick han många anhängare.

Säsongen 2002-03 lossnade det rejält för Jason som gjorde 55 poäng, och de efterföljande åren blev likvärdiga poängmässigt. Under lock-outsäsongen 2004-05 spelade Blake ett par matcher för HC Lugano och kom även med i USA:s lag till World Cup 2004.

Blake representerade USA vid OS i Turin 2006 och efter det hade han sin hittills bästa säsong. Han noterades då för 40 mål i Islandersdressen, något som ingen annan lyckades med under 00-talet. Efter säsongen valde han att lämna Long Island och skrev på för Toronto. Där blev det aldrig samma succé trots att han fick mycket istid ihop med bl.a. Mats Sundin.

I oktober 2007 meddelade Jason att han blivit diagnostiserad med Kronisk Myeloisk Leukemi, en form av blodcancer. Han trotsade sjukdomen och valde att spela vidare, något som senare ledde till att han tilldelades Bill Masterton Trophy 2008.

Under säsongen 2009-10 tradades Jason Blake till Anaheim där han fortfarande spelar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s