Darius Kasparaitis

När Darius Kasparaitis som 16-åring fick chansen i Dynamo Moskva 1988 blev han den första spelaren född i Litauern att spela i den högsta Sovjetiska ligan på över 30 år. Han etablerade sig snabbt i ligan och när det var dags för OS i Albertville 1992 blev han uttagen att representera OSS, Oberoende Staters Samvälde, som bildades 1991 efter Sovjettiden. Olympiska Spelen blev en succé för Kasparaitis som var med och tog guld och inte nog med det, i JVM blev han utsedd till bästa försvarare, vilket verkligen ökade hans aktier inför NHL-draften.

Det blev Islanders som valde Darius i 1992 års draft som nummer 5 totalt, med endast namn som Hamrlik och Yashin före sig bland Européerna. Kasparaitis imponerade på försäsongen och gick direkt in i laget vid säsongsstarten. Han blev snabbt en publikfavorit med sitt tuffa, respektlösa spel. Hans specialitet var hans hänsynslösa höfttacklingar som många stjärnor råkade ut för genom åren.

Höjdpunkten i Islanders för Darius del var när han i slutspelet 1993 hade en stor del i att radera ut Mario Lemieux när försvarande mästarna Pittsburgh slogs ut, något som var en första klassens skräll. Lemieux hade sedan ett finger med i spelet då Pittsburgh bytte till sig Darius mot Bryan Smolinski i början av säsongen 1996-97. Då Kasparaitis fått större delen av säsongerna 1994-95 och 1995-96 förstörda av knäskador ansåg Mike Milbury att man inte skulle satsa vidare på den tuffe backen.

Trots alla skadeproblem var Kasparaitis med och försvarade Rysslands färger både i VM 1995 och i World Cup 1996. Dessutom var han senare med i Nagano-OS där det blev en silvermedalj.

Efter sex säsonger i Pittsburgh tradades han till Colorado Avalanche men just före detta kunde han hänga ytterligare en OS-medalj runt sin hals. Denna gång var valören brons när Ryssland kom trea i Salt Lake City. Sejouren i Colorado blev kort för på sommaren 2002 skrev Kasparaitis på för NY Rangers där han sedan stannade i fyra säsonger. När han till slut fick mer speltid i AHL än i NHL valde han att flytta hem till Ryssland för spel i SKA St.Petersburg.

Inför säsongen 2010-11 bytte Kasparaitis skridskorna mot kavajen då han hjäpte till som assisterande coach i St.Petersburg. Detta uppdrag hoppade han dock av strax innan jul för att istället ägna sig åt Litauerns landslag där han utnämnts till förbundskapten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s