David Volek

Ett par av Islanders legender är bäst ihågkomna för en enskild händelse. Med Dave Volek är det precis så.

Islanders gjorde som många andra NHL-lag på 80-talet, man draftade Östeuropeiska spelare i hopp om att de en dag skulle få chansen att spela i Nordamerika. Därför valde Islanders att chansa på Volek från Tjeckoslovakien med ett sent draftval 1984. När han fyra år senare besökte Västtyskland tillsammans med sin flickvän tog han kontakt med en agent för att få hjälp med att hoppa av till Nordamerika och på hösten 1988 hade Volek skrivit kontrakt med Islanders för nästkommande säsong.

Tyvärr för Voleks del var Islanders förväntningar på honom lite för högt ställda. Efter att trotjänaren Mike Bossy tvingats sluta med hockeyn behövdes det en ny målskytt i laget och trycket vilade tungt på rookien från Europa. Trots att Volek hade en riktigt bra debutsäsong på Long Island kunde han inte kliva upp till nästa steg i poängtrappan utan han blev stabil runt 60-poängsstrecket. Idag hade 60 poäng varit en mycket bra siffra men på det tidiga 90-talet räckte det bara till en plats i tredjefemman.

Volek var en bländande skridskoåkare och framåt var hans främsta tillgångar sitt snabba handledsskott och sin känsliga klubbteknink. Han ansågs dock mer och mer som en säkerhetsrisk i defensiven och hans höga felprocent i passningsspelet ur egen zon ledde mer än en gång till baklängesmål. Han märkte att frustrationen mot honom var hög och 1992-93 ville han själv bli tradad efter att poängproduktionen helt stannat av.

Men han stannade i laget och när Islanders sedan gjorde sitt bästa slutspel sedan 80-talet fick han först sitta på läktaren. Men i match 3 i kvartsfinalen mot Pittsburgh Penguins fick han åter chansen och i den sjunde och avgörande matchen kom Dave Volek att för alltid skriva in sig i historieböckerna.

Med ställningen 5-5 efter full tid tvingades hela matchserien avgöras i sudden death. Efter 5:16 spelat vann Ray Ferraro en tekning i den högra offensiva tekningscirkeln och pucken gick till Volek som med ett slagskott överlistade Tom Barrasso i Penguins kasse. Målet skickade Islanders vidare till semifinal efter en av de största slutspelsskrällarna på 90-talet. Detta blev Dave Voleks största stund i karriären.

För nästa säsong tvingades Volek lägga av med hockeyn på grund av en kronisk ryggskada, detta innan han ens fyllt 28 år. Efter karriären jobbade Volek först som scout för Buffalo Sabres och 2005 tog han jobbet som assisterande coach för Sparta Prag. Inför säsongen 2010-11 tog Volek över som huvudcoach för Davos U20-lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s