Rich Pilon

Richard ”Rich” Pilon var en av Islanders mest pålitliga spelare i det tysta under ett helt decennium. Istället för att utmärka sig i poängkolumnen tog han med glädje ned motståndarnas stjärnspelare med sin ettriga och tuffa spelstil.

Redan som junior i Prince Albert Raiders lärde han sig knepet att spela enkelt och okomplicerat. Hellre rensa till icing än att försöka sig på något han inte var kapabel till och hans stabila stay-at-home-spel lockade Islanders scouter till att drafta honom som nummer 143 totalt i 1986 års draft.

Det Islanders en gång i tiden såg hos Pilon var precis det man fick redan från första matchen och vidare genom karriären som innebar över 500 matcher för laget från Long Island. Han kritiserades ofta i början av 90-talet för att spela fult och sedan skydda sig bakom sitt hjälmvisir men med åren blev det allt vanligare med visir i ligan så kritiken tystnade så småningom.

Det var just Pilons visir som kom att spela stor roll i hans kanske mest uppmärksammade incident under karriären. I den sjunde och avgörande matchen i 1993 års slutspel mot Pittsburgh Penguins vars storstjärna Kevin Stevens åkte ner efter pucken i vänstra sarghörnet där Pilon mötte med full kraft. Bägge spelarna flög åt varsitt håll men för Stevens gick det riktigt illa. I kollisionen träffades han i ansiktet av Pilons visir med följd att Penguins powerforward slogs medvetslös redan innan han träffade isen. Därför kunde han aldrig ta emot fallet med händerna utan for i isen med huvudet först. En pöl av blod bildades runt Stevens huvud innan lagets läkare hann assistera honom och han fick lämna isen på bår efter ett par minuter. Skadorna krävde omedelbar operation då han bröt flera ben i ansiktet och det krävdes över hundra stygn för att lappa ihop honom.

En annan händelse där Pilon var inblandad var i nästa runda mot Washington och det ofattbara övergreppet på Pierre Turgeon av Dale Hunter. Medan Turgeon firade sitt mål kom Hunter farande och skickade in Islanders stjärna i sargen med stora skadeproblem som följd. Rich Pilon var den som först gav sig på Hunter efter händelsen med ett flygande knä, en sekvens som i alla fall etsat sig fast på undertecknads näthinna. Även ett frispel på Mario Lemiuex finns i Pilons bagage där han svingade klubban mot superstjärnan som likt i en fäktningsmatch.

Tyvärr förföljdes Pilon av skador under hela hans karriär vilket medförde att han aldrig fick den kontinuitet som hade behövts för att bli en riktigt hyllad spelare i ligan. Under sin 12:e säsong med Islanders 1999 lade rivalerna från Manhattan beslag på honom i waiverdraften och det ledde till ett ramaskri på Long Island.

Knappt två säsonger senare, på sommaren 2001, tradades Pilon till San José Sharks av Rangers men bara två veckor senare skrev han istället på ett kontrakt med St.Louis Blues. Ironiskt nog var det mot NY Rangers karriären tog slut när han bröt handleden vilket medförde att han valde att lägga skridskorna på hyllan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s