Ken Morrow

Alla som är någorlunda intresserade av hockey och som inte är födda på 90-talet eller senare känner garanterat till USA:s bragd i Lake Placid-OS 1980. Ett gäng collegekillar gick hela vägen till OS-final där de fick möta den ryska björnen, som brukade köra över alla lag man mötte utan större problem. Men som de flesta känner till stod USA för det som idag brukar kallas för ”the miracle on ice” när man besegrade CCCP med 4-3 inför en fanatisk hemmapublik.

I USA spelade backen Ken Morrow som var en av få från laget som faktiskt tog sig till NHL. Morrow är också en av få som lyckets vinna OS och Stanley Cup samma år för direkt efter den Olympiska turneringen anslöt han till Islanders som ju var på väg mot sin allra första inteckning i Lord Stanleys pokal. Morrow hade hunnit bli 23 år vid det laget efter att ha spenderat fyra år på college med Bowling Green Falcons. Han draftades redan 1976 av Islanders som nummer 68 totalt och han var som sagt med om lagets glansdagar i början på 80-talet.

Man kan säga att han indirekt hade en del i den sista pusselbiten som krävdes för att lyckas vinna slutspelet. Hans stabila debut fick nämligen Islanders ledning att våga trada bort veteranerna Bill Harrison och Dave Lewis till LA Kings i utbyte mot Butch Goring, som av många anses varit tungan på vågen i 1980 års playoff.

Morrow var aldrig någon poängmaskin utan trivdes bäst i egen zon men i 1984 års slutspel blev han en oväntad matchvinnare när han på övertid i den femte och avgörande matchen mot NY Rangers klev fram och satte en retur från högra tekningscirkeln.

Ken stannade i Islanders under hela sin karriär som han blev tvungen att avsluta 1989 efter att han fått problem med knäna, endast 33 år gammal. Efter spelarkarriären testade Morrow på rollen som assisterande coach i IHL för Flint Spirits och senare även för Kansas City Blades i samma liga. Säsongen 1991-92 återvände Morrow till Islanders där han var assisterande coach under en säsong innan han 1993 tog över som ansvarig för lagets scoutingverksamhet, något han än idag arbetar som. 1996 tilldelades Morrow Lester Patrick Trophy för hans bidrag till hockeyn i USA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s