Dave Langevin

Dave ”Bammer” Langevin var en av de viktigaste defensiva pelarna i det lag som vann Stanley Cup fyra gånger i början av 80-talet.

Efter fyra solida säsonger på college där han spelade för Minnesota-Duluth Bulldogs draftades Langevin av Islanders som nummer 112 totalt i 1974 års draft. Samtidigt draftades han även av Edmonton Oilers i WHA-draften samma år men innan han tog steget in i proffsvärlden åkte han till Polen för att medverka i hockey-VM 1976.

Efter VM valde Langevin att ansluta till Edmonton där han lirade i tre säsonger, bland annat tillsammans med Wayne Gretzky. När WHA löstes upp och vissa lag skulle föras över till NHL lade Islanders beslag på Langevin och han kom direkt att bidraga med sina kvalitéer. Hans agressiva och enkla försvarsspel ledde till 16 poäng under sitt rookieår och i slutet av säsongen fick han vara med och lyfta Lord Stanleys pokal.

Langevin spenderade sex säsonger på Long Island och han parades mestadels ihop med Stefan Persson och tillsammans kompletterade de varandra perfekt. 1981 spelade han Canada Cup för USA och 1983 var han med och spelade i NHL All-Star Game.

När Islanders dynasti tog slut och det var dags för laget att förnya, plockades Langevin upp av Minnesota North Stars på waivers. Efter en säsong i sina gamla hemtrakter skrev han 1987 på för LA Kings som Free Agent och inför säsongen 1987-88 lade Bammer skridskorna på hyllan.

Direkt efter sin spelarkarriär coachade Langevin knattehockey i Minnesota innan han 1997 tillträdde som det då nystartade ECHL-laget Idaho Steelheads första huvudcoach. Men trots att han lyckades ta laget till slutspel återvände han till Minnesota efter att laget blivit utslaget i första rundan. Han satsade då på fastighetsmäklaryrket och har först på senare år åter börjat coacha knattehockey igen. Han coachade bland andra sin dotter Anna i High School, något han beskriver som det mest meningsfulla jobben han haft inom hockeyn. Han har efter det coachat det numera nedlagda laget South Suburban Steers i Minnesota Junior Hockey League och även jobbat till och från för NHL Central Scouting Bureau.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s