Charles Wang

När Islanders under senare delen av 90-talet brottades med ekonomiska problem på grund av missade slutspel och ägarkonflikter, tvingades klubben göra sig av med de flesta av sina högavlönade stjärnor såsom Ziggy Palffy, Trevor Linden och Felix Potvin.

Bakrunden till detta inleddes när John Spano 1996 köpte Islanders av John Pickett. Det visade sig emellertid att Spano var en bedragare som kallades en ”Texas Billionare”. Att NHL godkände Spano som köpare utan att ha kollat upp hans bakgrund tillräckligt först är ännu en gåta.

Spano fick sex års fängelse för bedrägeri och istället gick budet till Howard Milstein och Steven Gluckstern som tillsammans bildade bolaget New York Sports Ventures med stora framtidsplaner för Islanders. Det lovades till en början stora förändringar, bl.a. en ny arena, men tyvärr var det mest tomma löften. Den enda stora positiva förändring man gjorde var att ändra tillbaka matchtröjan till den klassiska designen fast med en mörkare blå färg.

Istället anställdes personer på höga positioner som verkligen inte ens borde tillhört organisationen. Milstein fick inte politikernas gehör om att förvandla Uniondale till en liten stad. Milstein inledde efter det ett eget kallt krig med SMG, Nassau Coliseums ägare, där trasiga resultattavlor och ett månadslångt träningsläger i Lake Placid var två av ingridienserna. När sedan Milstein tappade intresset och istället ville lägga pengarna på att köpa Washington Redskins beordrade han Mike Milbury att skära ner på kostnaderna vilket tvingade Palffy bort från laget. Den negativa publicitet Milstein fått under tiden i Islanders fick dock NFL att neka hans bud på Redskins.

Gluckstern spenderade mesta delen av tiden att försöka hitta en köpare för att ta över Milsteins del då han förstod att intresset svalnat hos sin kompanjon. Trots att flera personer kopplades till laget blev det aldrig någon affär och Islanders hamnade bokstavligen på marknaden för den som ville satsa.

Det var då Charles Wang och Sanjay Kumar kom in i bilden. Genom deras kapital sågs de närmast som frälsare av fansen då man helt plötsligt kunde bygga upp ett slagkraftigt lag igen med hjälp av coachen Ted Nolan och spelare som Chris Osgood, Mike Peca och Alexei Yashin.

Wang erkände att han inte visste någonting om hockey, men blev intresserad av New York States senator Alfonse D’Amatos övertygande snack om att äga ett proffslag samt potentialen med den kringliggande marken.

Charles Wang föddes i Shanghai men kom till New York redan som åttaåring då familjen emigrerade till Queens. Efter framgångsrika studier startade han 1976 Computer Associates International. Under uppbyggnadsfasen visade han prov på dåligt tålamod och sparkade ofta högt uppsatta tjänstemän och andra viktiga anställda. Vid ett tillfälle tvingade han anställda vid ett då nyligen, av Wang, uppköpt företag att skriva på nya anställningsavtal på ett oförberett personalmöte. De anställda som vägrade skriva under på mötet eller som önskade få kontrakten granskade först av tredje part fick genast sparken.

Sanjay Kumar, född på Sri Lanka, började 1987 jobba på Computer Associates och han steg snabbt i graderna. 2000 tog han över efter Wang som VD, en position han behöll till 2004 då han blev föremål för bedrägerianklagelser. 2006 dömdes han till 12 års fängelse och vid det laget hade Wang för länge sedan köpt ut Kumar från ägandeskapet i Islanders. Wang köpte därefter New York Dragons som spelar amerikansk fotboll fast inomhus, s.k. Arena Football.

Han presenterade sin vision kallat ”the Lighthouse Project” 2007, ett projekt för att rusta upp området kring Nassau Coliseum, hemmaarenan som är NHL:s näst äldsta efter Madison Square Garden. Förhandlingarna med Town of Hempstead gick dock trögt då det krävdes ett godkännande för bygget från dom med ordföranden Kate Murray i spetsen. 2009 spekulerades det därför att Wang funderade på en flytt av laget om ingenting hände. Ryktet späddes på ytterligare då Islanders spelade en försäsongsmatch i Kansas City, en av tänkbara flyttadresser. Andra menade att flytten inte skulle behöva bli så lång då Barclays Center, New Jersey Nets nybyggda arena i Queens, föreslogs som ny hemmarink.

Men ingenting hände och det mesta verkade bara vara tomt prat. Men så i maj 2011 presenterades plötsligt nya planer på arenabygge vid platsen för Nassau Coliseum. Denna gång kommer skattebetalarna hjälpa till med finansieringen, om de själva vill. Den 1 augusti 2011 genomförs en folkomröstning för om en ny arena skall byggas. Vad som händer ifall det blir ett nej i frågan är ännu oklart men frågan är om Islanders då spelar sina hemmamatcher vid Hempstead Turnpike efter 2015.

Charles Wang gjorde sig även känd för att 2006 ha anlitat Neil Smith som GM, bara för att sparka honom 40 dagar senare. Enligt Smith var alla hans beslut tvunget att godkännas av en kommitté bestående av Wang samt andra icke hockeykunniga direktörer. Istället gav Wang jobbet till Garth Snow som precis hade hängt upp sina benskydd på hyllan. Många kritiker menade att Snow fått jobbet bara för att tjäna som Wangs nicke-docka. I september samma år meddelades det att Islanders kommit överens om ett 15-årigt kontrakt med Rick DiPietro, något som också fått mycket kritik, speciellt efter DiPietros skadeförföljda säsonger därefter.

I intervjuer har Charles Wang deklarerat att han ångrar köpet av Islanders och om han fick chansen igen skulle han inte göra om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s