Roland Melanson

”Rollie the goalie” Melanson har blivit lite bortglömd som medlem av det Islanders som vann fyra raka Stanley Cup mellan 1980-83. Trots att han faktiskt spelade 136 matcher för Islanders under denna period kom han oftast i skymundan av Billy Smith som fick det mesta förtroendet i slutspelen.

Han draftades 1979 som nummer 59 totalt av Islanders efter två säsonger med Windsor Spitfires i juniorligan OHA. Sin sista juniorsäsong delade han mellan Windsor och Oshawa Generals innan han säsongen 1980-81 fick debutera med de regerande mästarna från Long Island. När Chico Resch tradades till Colorado Rockies i februari 1981 fick Melanson chansen och det blev succé direkt. På elva matcher blev det åtta vinster och även i farmarligan IHL spelade han framgångsrikt för Indianapolis Checkers.

Säsongen 1982-83 startade Rollie för första gången i fler matcher än Smith och tillsammans vann de William M. Jennings Trophy som går till laget med minst insläppta mål under säsongen. Även säsongen därpå delade Melanson och Smith på målvaktssysslan under grundserien men även denna gång fick han agera backup när det var dags för slutspel.

Med Billy Smith kvar som outtalad förstemålvakt och med det unga löftet Kelly Hrudey på väg upp i systemet valde Islanders att trada bort Melanson till Minnesota North Stars i november 1984. Efter bara 26 matcher med sin nya klubb ingick han i en tre-lags-trade med NY Rangers och LA Kings, som kom att bli hans nya klubbadress. I Kalifornien var han förstemålvakt under två säsonger men laget gjorde ingen succé i slutspelet och 1989 valde Rollie att gå till New Jersey Devils som free agent.

Devils hade dock vid den här tiden två andra lovande målvakter i Sean Burke och Chris Terreri så det blev mestadels spel i farmarlaget Utica i AHL.

1991 följde Melanson med i ett blockbuster-paket som tog honom och Kirk Muller till Montreal Canadiens. Några dagar in på 1992 åkte Melanson på en elak ljumskskada som satte stopp för ytterligare spel och efter det medverkade han bara i ett par matcher för lag i de lägre seriesystemen.

Efter spelarkarriären har Melanson en lång karriär som assisterande coach för Montreal Canadiens bakom sig, närmare bestämt mellan åren 1997-2009. Sedan säsongen 2010-11 är Rollie anställd av Vancouver Canucks som deras målvaktstränare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s