Derek King

Derek Kings främsta egenskaper på isen var nog hans snabbhet och näsa för målet. Med sina 11 säsonger, 638 matcher och 499 poäng i Islanders landar han på 10:e plats i kategorierna antal matcher och flest poäng i en Islanderströja.

Men innan han hamnade i NHL hade han en framgångsrik juniortid i Sault Ste. Marie Greyhounds. Under Terry Crisps ledning vann laget Memorial Cup 1984-85 och King utsågs till OHL rookie of the year. Succén ledde till att Islanders valde Derek som nummer 13 i draften 1985.

Säsongen 1987-88 gjorde King sin första hela säsong på Long Island även om det också blev ett par omgångar i AHL. Under de tre efterföljande säsongerna etablerade sig King som vänsterforward i Islanders och han fick sitt stora genombrott 1991-92. King gjorde då 40 mål och var efter säsongen även med i Prag-VM där Kanada dock var en besvikelse.

Under Islanders succéslutspel 1993 bidrog King med 14 poäng på 18 matcher och säsongen efter blev det 30 mål från hans klubba. Men sedan började hans poängproduktion dala och i mars 1997 tradades han till Hartford Whalers mot ett femterundeval i draften. Kings kontrakt var på väg att gå ut och för att inte tappa honom till Free Agent-marknaden agerade Mike Milbury på detta sätt.

Väl som Free Agent signade King med Toronto Maple Leafs där han lyckades ganska bra till slut efter en ganska medioker inledning. Han skrev in sig i historieböckerna som den sista spelare att göra mål i Maple Leaf Gardens och mot slutet av sin tid i Toronto tappade han i produktion då hans kedjekamrat Alyn McCauley tvingades vila på grund av en allvarlig huvudskada.
Maple Leafs var inte nöjda med Kings slutspel 1999 och man tradade därför honom till St.Louis Blues i upptakten av 1999-00.

Där blev det bara 19 matcher för Derek som sedan skickades ner till farmarlaget Grand Rapids. 2001-02 testade han på spel i Europa och Tyskland för hårdsatsande och kortlivade laget München Barons (numera Hamburg Freezers). När det var dags för ny säsong var King tillbaka i Grand Rapids som då bytt liga till AHL eftersom IHL lades ner 2001. Där spelade han ytterligare två säsonger innan han valde att hänga upp skridskorna för gott.

2009 tog King jobbet som assisterande coach för Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies och där är han fortfarande kvar idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s