Denis Potvin

Som den högst rankade junioren inför 1973 års draft var Denis Potvin ett givet val för Islanders som hade slutat på en överlägsen jumboplats under lagets debutsäsong och därför fått förstavalet i draften för andra året i rad. Potvin som slog många av Bobby Orrs juniorrekord under sin tid i Ottawa 67’s ansågs som en komplett försvarare som älskade att tacklas och han var dessutom en skicklig passningsspelare och målskytt. Islanders GM Bill Torrey nekade många påtryckningar från Montreal Canadiens GM Sam Pollock som ville trada till sig rättigheterna till Potvin. Men Pollock fick alltså nobben, något som Potvin var glad över då han själv uttalade sig i ärendet. ”Jag är glad att jag inte blev tradad till Montreal för jag var rädd att jag skulle utsättas för en enorm press att spela som en superstjärna från första stund. Jag kände till många exempel från förr på spelare som knäckts inför de fanatiska Montrealfansen.” Ett par månader före draften knöt Islanders till sig Denis bror Jean i en trade med Philadelphia. Många menade att detta var främst för att försäkra sig om att Denis skulle känna sig trygg i att komma och spela för Islanders.

Potvin blev även Islanders bästa poängplockare under sin debutsäsong med 17 mål och 54 poäng, vilket var nytt rekord för rookiebackar på den tiden. Han tilldelades därför Calder Trophy efter säsongen och blev därmed lagets förste att vinna en individuell utmärkelse vid den årliga prisceremonin.

Han blev sedan stöttestenen i den stomme som tog laget till fyra raka Stanley Cup-titlar. Han vann Norris Trophy för bästa försvarsspelare tre gånger och är den back som både spelat överlägset mest och gjort mest poäng för Islanders genom tiderna. Han var den förste spelare att få sitt tröjnummer upphissat i Nassau Coliseum och detta skedde den 1 februari 1992 i samband med en match mot Philadelphia Flyers.

Förutom fyra Stanley Cup-triumfer var Potvin med och vann Canada Cup 1976 och han blev uttagen till NHL All-Star Team två gånger.

1987-88 blev alltså Potvins sista säsong men 1993 fick han frågan av dåvarande NY Rangers coach Mike Keenan om att göra comeback, något som Potvin tackade nej till. Istället fick Potvin jobb som det nya NHL-laget Florida Panthers expertkommentator, ett arbete han behöll i hela 16 år innan han 2009 fick beskedet att han skulle ersättas av Panthers före detta spelare Bill Lindsay. Inför säsongen 2010-11 tog han istället över rollen som expertkommentator för Ottawa Senators då han ersatte Garry Galley.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s