Troy Loney

TL1

Så, då har tiden kommit för mig att presentera den första  f.d Islandersliraren som vi kanske kommer ihåg eller som helt enkelt har fallit ur minnet. Den jag vill presentera ÄR en vänstervinge som enkom gjorde 26 matcher för Islanders under säsongen 1994-95. På de matcherna gjorde han 5 mål och 4 assist. Hans namn är Troy Loney. Några av er kanske tänker vem f**n är Troy Loney?

Att jag valt just Troy som min första spelare att presentera beror dels på att han var skicklig som spelare och dels på att han var den förste Islandersliraren som jag hade på ett hockeykort. Troy föddes i 21 september 1963 i Bow Island, Kanada. Efter en tid i PW hockey (juniorhockey) inledde han sin karriär i WHL-laget Lethbridge Broncos  säsongen 80-81.  Troy draftades sedan i tredjerundan (52 totalt) av Pittsburgh 1982, men debuten i NHL fick vänta ett tag till. Först efter tre säsonger i Lethbridge blev han uppflyttad till det dåtida AHL-laget Baltimore Skipjacks inför säsongen 83-84. Under sin första AHL-säsong stod han för 31 poäng samt 147 utv-minuter på 63 matcher. Troy gjorde sig inte känd som någon poängmaskin, men han spelade fysisk hockey utan att klaga, samt petade in poäng lite nu och då. Detta gjorde att han säsongen 83-84 även fick göra sin NHL debut för Penguins. Totalt blev det 13 matcher i NHL den säsongen, men varken några mål eller assist.

Under säsongen 1984-85 blev Troy mer och mer bofast i Penguins och gjorde 18 poäng på 46 matcher för dem. Han gjorde även 15 matcher för Skipjacks (4+2) samma säsong.  Troy fortsatte att hoppa mellan Pittsburgh och Skipjacks fram till säsongen 87-88 då han tog en ordinarie plats. Herr Loney blev Penguins trogen fram till säsongen 1992/1993 och gjorde på totalt 403 matcher 48 mål och 76 assist. Tiden i utvisningsbåset uppgick till hela 795 min! Troy fick även två Stanley Cup-ringar på fingret för säsongerna 90/91 och 91/92. Troy bidrog givetvis, men firma Lemieux, Francis och Jagr stod för det mesta poängmässigt…

Inför säsongen 1993/94 tillkom nya lag i NHL, bland annat Anahaim, och det var de som plockade Troy Loney i expansion draften 1993. Han blev till och med lagkapten för dem under deras första NHL-säsong! På 62 matcher för Ducks gjorde han 19 poäng och hamnade på botbänken i totalt 88 minuter. Den 29 juni 1994 hamnade han till slut i New York Islanders i utbyte mot Tom Kurvers. Väl där minns jag några matcher där hans aggressivitet bidrog enormt till ett flertal segrar. Troy provocerade de andra lagens stjärnor och fick dem lätt ur balans med lagliga (stundom olagliga) medel. Jag minns Troys ihärdiga checking och vinnarskalle vilket gjorde honom, i mitt tycke, till en helt fantastisk spelare!

Loney hamnade efter 26 matcher hos oss på Waivers och blev,gud förbjude, plockad av Rags. Dock blev det endast fyra matcher för dem innan han lade skridskorna på hyllan i maj 1995. Numera jobbar Troy och hans fru Aafeke i USHL med hockeylaget Youngstown Phantoms. Det laget har fått en ny delägare i form av Troy och han kan säkerligen bidra med att få in lite fysik och tjuvtricks i pojkarna!

Nästa månad kommer en ny lirare vi minns/glömt åter att presenteras av mig. Denne är en back som har gjort mer matcher för Islanders än Troy Loney!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s