Mangan

 • ST830726Namn: Magnus Larsson

 • Smeknamn: Mangan
 • Ålder: 43

 • Bor: Älvängen
 • Islandersfan sedan: 1984
 • Favoritspelare All-Time: Mike Bossy
 • Favoritspelare idag: Mat Barzal
 • Kuriosa: Sa hej till Kenny Jönsson på Malmö Stadions läktare 1999

Hade jag som liten knatte förstått att New York Islanders just vunnit fyra raka Stanley Cup och att det var sin ”Drive For Five” som jag bevittnade på TV i finalen 1984 mot Edmonton Oilers, ja då hade jag kanske inte börjat hålla på mitt kära Isles. För av någon anledning brukar jag för det mesta vara extra svag för ”det sämre laget”, underdogen. Eftersom Wayne Gretzky & co. blev allt för svåra för de fyrfaldiga regerande mästarna i finalen -84 tyckte jag helt sonika synd om förlorarna och bestämde mig för att börja hålla på dom. Att jag blev upplyst ett par år senare om dynastin spelade sedan mindre roll.

På sätt och vis blev det ju ändå rätt val till slut. För sällan har väl ett lag varit så dåligt under så långa perioder som Islanders var under sent 90-tal och sent 00-tal. Islanders blev till slut den underdog man trodde man höll på från början. Ständigt ”det sämre laget” trots mängder av höga draftval. Jag minns fortfarande vilken ljus framtid som experter spådde om laget när man hade spelare som Todd Bertuzzi, Bryan McCabe, Roberto Luongo och Bryan Berard i de egna talangleden. Frågan är bara om dessa spelare som senare rönte större framgångar i andra klubbar hade utvecklats till lika stora stjärnor om de stannat kvar på Long Island? Jag tvivlar faktiskt på det. Zdeno Chara hade knappast vunnit Norris Trophy med Joey MacDonald och Yann Danis som sista utposter. Todd Bertuzzi hade nog inte lyckats speciellt bra utan Markus Näslund vid sin sida och Roberto Luongo hade för alltid betraktats som en stjärnmålvakt som aldrig fick spela slutspel.

Trots år av motgångar och misströstan så är man som ett barn på julafton varje år tidigt i oktober. Man kan bara inte släppa sitt sug efter framgångar trots att man blivit väldigt luttrad genom åren. Men då räcker det med att minnas tillbaka till ögonblicket då Wade Dubielewicz räddade den avgörande straffen i grundseriens sista match säsongen 2005-06 vilket tog laget till slutspel på Torontos bekostnad efter en vansinnig säsongsavslutning när man låg relativt långt efter Maple Leafs med bara några omgångar kvar.

Man kan också tänka sig tillbaka till de heta slutspelsmatcherna mot just Toronto säsongen 2001-02. Även om det blev förlust i den matchserien med 4-3 så innehöll den det mesta. Samtliga matcher vanns av hemmalaget och tre speciella händelser har etsat sig fast från den serien. Shawn Bates mål på straff i match 4 som fick taket att lyfta i Nassau Coliseum, Darcy Tuckers cheapshot på Mike Peca i match 5 som tvingade Isles kapten att vila resten av slutspelet och Toronto att byta hotell i New York efter dödshot mot Tucker, Eric Cairns ökända fight mot Shayne Corson i match 6 då Corson försökte sparka på Cairns efter att ha förlorat fighten. NHL stängde av Corson i match 7.

Minnena från 80-talet är svaga men har friskats upp med hjälp av DVD-boxen ”Islanders 10 greatest games” där flera av de klassiska 80-talsmatcherna är med. En drös av klipp på Youtube finns ju också att ta del av. Bland dom ett par otroliga line brawls på 70-talet mot Philadelphia Flyers och även mot Boston Bruins.

Vad kan vi så hoppas på denna säsong? Tja, blir det slutspel kommer jag åter börja oroa mig för om vi nån gång ska kunna ta oss förbi första slutspelsrundan igen. Senast det skedde var säsongen 1992-93 och då gick vi hela vägen till semifinal med namn som Pierre Turgeon, Steve Thomas, Ray Ferraro och Benoit Hogue i truppen.

kommentarer
 1. Fredrik W skriver:

  Bra skrivet Magnus! Hoppas vi tar oss till slutspel denna säsong. Det ser onekligen bra ut.

 2. Patrik Jonsson skriver:

  Så, Magnus, blir det nåt hockey-VM för dig, nu när han den där ”skapliga” rookien ska vara med?

  • Magnus skriver:

   Hade varit riktigt skoj att kolla men tyvärr krockar VM med en massa annat inplanerat i livet så jag får nog helt enkelt spara slantarna och åka över till NYC för att kolla in Barzal & co istället…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s