Med kvarten kvar av grundserien

Postat: 19 februari, 2019 av Magnus i Okategoriserade

Greiss och Lehner

Som de flesta inbitna Islandersfans har noterat så har laget genomgått en smått osannolik metamorfos i år. Från att förra säsongen ha släppt in flest mål i ligan, till att i år släppt in minst antal mål i ligan så här långt. Vad är då förklaringen till denna utveckling? Tja, vår nya head coach Barry Trotz och lika nya målvaktstränare Mitch Korn har säkert en stor del i förvandlingen. Korn som tidigare varit mycket framgångsrik i sitt arbete med målvakter som exempelvis Braden Holtby har bidragit med sin kunskap samtidigt som Trotz satt fokus på försvarsspelet och ett tänk kring det, som samtliga spelare i truppen svarat upp på och tagit till sig likt tvättsvampar suger upp vatten. Dessutom kom Robin Lehner in i laget i rätt tidpunkt då han precis accepterat sin sjukdom och sedan på allvar valt att ta hjälp för att bli kvitt sina inre demoner. Ett eskalerande alkoholmissbruk hämmade helt klart hans karriär i Buffalo och med en nystart i livet och i Islanders ser vi nu honom leva upp till den potential han hela tiden besuttit. Dessa faktorer tillsammans har även fått med Thomas Greiss på tåget. Greiss trivs uppenbarligen tillsammans med Lehner och det märks även på isen då tysken upplever en ny vår efter ett par halvdana säsonger. Med ett försvar och målvakter som endast släpper till 1-2 mål per match finns chansen till seger varje kväll om bara tre mål görs framåt, något som laget har förstått och en ”taktik” de spelar på.

Med en tabellplacering i toppen av Metropolitan kommer dessutom förväntningar och krav. Många supportrar tycker nu att vi bör krydda laget med en målskytt av rang inför stundande slutspurt och eventuellt slutspel. Med trade deadline bara sex dagar bort är spekulationerna i full gång och det är främst namn som Columbus Artemi Panarin och Ottawaspelarna Matt Duchene och Mark Stone som det florerar rykten om. Medan Stone och Panarin är ytterforwards spelar Duchene som center och om det är en riktig sniper man är ute efter ligger kanske den sistnämnda lite sämre till då han är lite mer av en playmaker. Om det blir något nyförvärv över huvudtaget så är det viktigaste enligt mig, att spelaren i fråga passar in i lagbygget, förstår lagets filosofi samt hittar rätt i personkemin. Tar vi in någon som på något sätt rubbar den harmoni som just nu finns i laget så skulle allt vara bortkastat. Så scouting är A och O i dagsläget samtidigt som en s.k. rental, en spelare med utgående kontrakt, inte bör kosta allt för mycket enligt mig.

Om man får tillåta sig att önskedrömma lite till sist. Om vi leker med tanken att vi tar oss till slutspel som divisionssegrare i Metropolitan. Det skulle med all sannolikhet innebära att vi ställs mot sjundeplacerade lag i Eastern. Mot Tampa finns förmodligen inget att göra, varför de kommer ställas mot lag åtta i tabellen.
Jag listar här de lag i Eastern Conference kan jag tänka mig bli aktuella för att hamna på plats sju;

  • Columbus Blue Jackets: Oftast lite av en mardrömsmotståndare för Islanders. Men blåjackorna varvar dock övertygande insatser mot Islanders med förluster som i senaste mötet lagen emellan då Isles segrade med klara 3-0. Har en provocerandes jobbig kanon som skjuts av när hemmalaget gör mål, inget man ens kan lära sig tycka om. Vi har två matcher kvar mot CBJ denna säsong och egentligen vill jag invänta tendenserna i de matcherna innan jag bestämmer mig för om det är en motståndare att hoppas på.
  • Pittsburgh Penguins: Ett lag som man skulle älska att få slå ut. Inget lag förutom NY Rangers väcker vanligtvis så starka känslor hos ett Islandersfan som Pitts. Duellerna lagen emellan under 2013 års slutspel, då vi hade dom på gaffeln, är redan klassiska bilder. Hamonic under Malkins skinn, kan Mayfield upprepa en sådan bedrift i år? Jag tror det. Däremot är Penguins äckligt rutinerade i slutspelssammanhang och de skrämmer mig med ett sylvasst powerplay. Slipper helst Pens om jag får.
  • Montreal Canadiens: Hur kan Habs ligga där de ligger i tabellen? De har likt oss själva kommit långt med hjälp av ett gediget lagbygge, utan större superstars i truppen. De har ett starkt målvaktsspel, precis som vi, med Carey Price som omutbar sista utpost. Kanske är ändå försvaret deras akilleshäl om något. Det vimlar inte av profiler och detta bör gå att utnyttja. Deras form för närvarande är dessutom dålig med fyra raka förluster, så de har uppenbara brister i sitt lagbygge. För mig är Habs helt klart en önskemotståndare.
  • Carolina Hurricanes: Canes har smugit i vassen i år och är nu på väg att dyka upp i slutspelsracet. Carolina är något av ett boogie team för oss. De kan göra en massa plattmatcher i följd för att sedan få möta och köra över oss. De är ett lag som älskar att skjuta och kanske passar den spelstilen oss sämre än andra. Däremot har Hurricanes ingen större rutin i slutspelssammanhang och detta gör att jag inte räds dom lika mycket som exempelvis Pittsburgh. Hurricanes är i dagsläget andravalet för mig i första slutspelsrundan.

Fotnot: Övriga lag som kan bli aktuella genom en stark forcering mot slutet av säsongen inkluderar Buffalo och Philadelphia. Men de är i dagsläget för långt efter för att jag skall bedöma dom i den här kontexten. Skulle vi droppa till plats två eller tre i divisionen finns risken, eller chansen, att få möta Washington med en Stanley Cup-ring i bagaget. Kanske inte heller det mest attraktiva ur vår synvinkel även om revansch från 2015 års slutspel hade varit skönt att få.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s