Tio spelare att hålla koll på inför draften 2017

Postat: 23 maj, 2017 av Magnus i Införrapport
Etiketter:

Islanders kommer som bekant få drafta som nummer 15 i årets draft om nu inga trader förändrar förutsättningarna i sista stund. Jag har med hjälp av åtskilliga ”mock drafts” kikat igenom de mest troliga namnen att plockas runt plats 15 och för att sprida ut spelartyperna har jag studerat tre centrar, tre ytterforwards, tre backar och en målvakt lite extra. Utan att kunna vara helt säker på vad Snow har i kikaren så finns gissningsvis en ny Islandersspelare bland dessa tio namn. Så då börjar jag min lilla sammanställning helt enkelt.

Centrar

Lias Andersson  HV71
När man pratar om Lias Andersson är det svårt att inte göra jämförelser med pappa Niklas som ju hade ett par riktigt bra säsonger på Long Island. Men till skillnad från sin far så har Lias hunnit vinna SM-guld redan innan han blivit draftad i NHL. Dessutom är mediabevakningen betydligt större kring draften numera vilket gör att Lias kommer vara hårdare bevakad, inte minst beroende på att han förväntas gå relativt högt i första rundan. Hans spelförståelse har han definitivt ärvt av farsan. Däremot vill han komma till lite fler avslut själv än vad Niklas gjorde. Detta gör honom till en mer komplett spelare och intresset för honom inför draften är befogad. Jag skall inte sticka under stol med att detta är mitt personliga favoritval, inte minst beroende på kopplingen till Niklas.

Lias Andersson

Elias Pettersson Timrå
Pettersson skrev under våren på för Växjö och spel i SHL 2017-18. Ett naturligt steg för den talangfulle centern som i Hockeyallsvenskan svarade för 41 poäng på 43 matcher den gångna säsongen. Han har definitivt längden för NHL men behöver bygga muskler då han kan anses som lite tanig. Men Elias beskrivs annars som en näst intill komplett spelare i båda ändarna av rinken. Blir mycket intressant att följa Pettersson i SHL och se om han kan fortsätta utvecklas till den framtida stjärna han förväntas bli.

Elias Pettersson

Nick Suzuki  Owen Sound
Med 45-51-96 på 65 matcher och 8-15-23 på 17 slutspelsmatcher borde Suzuki vara ett givet förstarundeval för många lag. Men på rankinglistorna inför draften har han inte varit lika given trots sina stats. Inte förrän mot slutet av säsongen. När Owen Sound avslutade grundserien med att gå 33-2-3 var Suzuki den som levererade som just ett förstarundeval i draften. Den lilla nackdelen med att han är en aning kort i rocken kompenserar han med sina fina handleder, sin spelförståelse, snabbhet och uthållighet. Suzuki är en klättrare på rankingarna och det blir intressant att se vilket lag som vågar ta honom med sitt förstarundeval.

Nick Suzuki

Ytterforwards

Eeli Tolvanen  Sioux City
Finland har verkligen ryckt upp sig de senaste åren på juniorsidan och förra säsongen såg vi spelare som Patrik Laine och Jesse Puljojärvi gå tidigt i draften. Islanders egna draftval 2016, Otto Koivula, blev dessutom utsedd till bästa junior i SM-Liiga i år. Även i 2017 års draft vimlar det av duktiga finländare och chansen finns att Tolvanen hamnar i Islanders. En mycket skottvillig forward som spelat två år i amerikanska collegeligan USHL. Han är en ren sniper och kanske inte den som står framför mål och petar in returer, men i gengäld är hans skottvillighet i kombination med träffsäkerhet desto bättre. I senaste JVM noterades han för sex poäng på lika många matcher trots att Finland mycket överraskande tvingades spela för att klara nedflyttning. Kommer spela för Boston College 2017-18.

Eeli Tolvanen

Ryan Poehling  St.Cloud State
Ryan kommer från en riktig hockeyfamilj och senaste säsongen har han spelat ihop med sina tvillingbröder Jack och Nick för St.Cloud State University. Detta blev möjligt då Ryan läste in ett helt läsår under senaste sommarlovet och därmed kunde ansluta till universitetet ett år tidigare än de flesta andra. Som underårig rookie i univeritetshockeyn hade Ryan det först tufft men allt eftersom säsongen led och med en coach som gav honom tid att utvecklas så blev han en offensiv kraft inte bara i skollaget men även internationellt. Han var bäste målgörare i Ivan Hlinka Memorial Cup, men den som förväntar sig omedelbar succé från Poehlings sida blir nog besviken. Dels kommer han behöva fortsätta utvecklas till att nå den potential han förväntas, dels måste man nästan alltid vänta ett par år extra på collegespelarna för att de skall slutföra sina studier.

Ryan Poehling

Klim Kostin  Dynamo Moskva
Om det är en sak som gör det riskabelt att drafta ryska talanger över lag är ju det faktum att många hellre stannar i KHL än försöker sig på en karriär i NHL. Hos Kostin, som är en stor och snabb ytterforward, har redan varningsflaggorna hissats då han draftades som nummer ett i CHL-draften 2016 men sedan vägrat ansluta sig till Kootenay Ice som draftade honom. Dessutom är Kostin något av en humörspelare. Lika dominant som han kan vara, lika ointresserad kan han verka andra stunder. Men jämförelser med Evgeni Malkin gör ändå att något lag säkert kommer chansa på honom i första rundan. Frågan är om det kanske ändå blir ett lag som har två förstarundeval där man säkrat upp med annan spelare först. Kostin har dalat på rankingen efter en relativt svag säsong som slutade i förtid på grund av skada så frågan är om Islanders vågar chansa på den talangfulle ryssen.

Klim Kostin

Backar

Juuso Välimäki  Tri-City
Välimäki är en av de äldsta spelarna som blir tillgängliga i årets draft då han fyller år tidigt i oktober. Trots att han alltså är född samma år som de flesta som draftades i fjol så säger NHL:s bestämmelser att han först får draftas i år. Han är en offensiv back med bra skridskoåkning som dessutom har storleken inne. Kombinerat med ett bra skott kommer han kunna styra ett powerplay även på högsta nivå i framtiden. Fortsätter han bara utvecklas i samma riktning som han tidigare gjort kommer han vara en topp 2-back i de flesta NHL-lag inom en inte allt för avlägsen framtid.

Juuso Välimäki

Nicolas Hague  Mississauga
Han mäter 198cm över havet och svarade för 46 poäng från blålinjen på 65 matcher den gångna säsongen, med andra ord en bjässe med skills. För trots sin storlek är Hague riktigt rörlig på skridskorna även om han ibland har vissa problem med riktigt små snabba spelare med låg tyngdpunkt. Även om han inte förväntas utvecklas till en megastjärna i NHL så kommer han kunna få rollen som en nummer 2- eller 3-back och jämförelser har gjorts bland annat med Winnipegs Tyler Myers. Hague blev avstängd efter en incident mot Ottawa i den första slutspelsrundan så det finns såklart vissa ojämna kanter att slipa på i hans spel.

Nicolas Hague

Callan Foote  Kelowna
Callan, eller Cal, Foote bär ett efternamn värt att leva upp till. Pappa Adam Foote var en stenhård försvarare under många säsonger i NHL och om Cal bara fått pappas gener så kan man förstå hur bra han kan bli. Dessutom har Foote spelat i laget som fostrat många bra backar sista tiden, Kelowna Rockets. Hans skridskoåkning är en av hans styrkor vilket gör honom till en utmärkt 2-vägsback som ofta följer med i spelvändningar. Team Canada sökte dispens för Foote hos IIHF att få använda honom i JVM senast men fick avslag för att han spelat för kort tid då det krävs 24 månader med ett Kanadensiskt juniorlag för att få delta i ett JVM. Att förbundet ville få dispens för att ta en plats från någon mer rutinerad säger väldigt mycket om vilken potential de ser i honom.

Callan Foote

Målvakt

Jake Oettinger  Boston U
Hand upp ifall ni känner till fler målvakter som i Boston U haft nummer 29? Just det, Rick DiPietro! Och precis som DiPietro gillar Jake Oettinger att jobba runt kassen och starta kontringar på egen hand. Oettinger hade ett riktigt bra rookieår i collegeligan vilket bland annat betydde att han tog över som förstemålvakt för Terriers. Dessutom togs han ut till JVM för USA men fick där endast rollen som tredjemålvakt. Han är storväxt vilket är en trend bland målvakter i NHL just nu och i kombination med sina snabba reflexer och fina följsamhet gör detta att scouter håller honom högt i rankingen. Han har dessutom ett starkt psyke och låter inte ett insläppt mål gnaga i huvudet. En lugn målvakt som inte bryr sig om hög trafik runt sin kasse och trots att han har DiPietros gamla tröjnummer så påminner hans stil mer om en viss nummer 70 i Washington Capitals, Braden Holtby.

Jake Oettinger

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s