#NYISE Fantasy hockey for dummies

Postat: 9 september, 2015 av Magnus i NYIse-ligan

nyise

I år har vi en hel del nya deltagare i vår eminenta fantasyliga. För att så snabbt och enkelt som möjligt komma in i rutinerna följer här en enklare typ av lathund, som borde räcka för att få ruljans på ditt lag.

Första steget för att gå med i ligan är att skicka sin mailadress till vår stenhårda men samtidigt mjuka commish, Joakim Sandin. Han följer då upp ert intresse med att skicka en inbjudan (en så kallad invite) till vår liga. Tänk på att det krävs att ni skapar, eller redan har skapat, ett konto på Yahoo för att kunna delta i ligan. Hur ni skapar detta konto googlar ni med fördel fram och är inte krångligare än att skapa konton på andra obskyra hemsidor.

När ni accepterat inbjudan från vår commish är det dags att skapa sitt lag. Man ger det ett namn och lägger kanske upp ett klubbemblem (frivilligt), sedan är det bara att invänta draftdagen.

På ett givet klockslag (för oss är det måndagen den 5 oktober klockan 20:00) loggar man in på den speciella draftsida som dyker upp en kvart innan draften startar. Därefter lottas draftordningen av systemet och draften drar igång. Man väljer då de 17 spelare man inleder ligan med. Man skall fylla tre centerplatser, tre högerforwardsplatser, tre vänsterforwardsplatser, fyra backplatser, två målvaktsplatser samt två övriga som kan vara på vilken position som helst. Om man inte har möjlighet att närvara vid draften kommer systemet autodrafta åt dig och plockar då kvarvarande högst rankade spelare som passar in på de positioner du har kvar att fylla i laget. Man kan även skapa en egen lista i förväg om man vet att man kommer missa draften. Systemet kommer då autodrafta från den listan istället.

När du fyllt ditt lag med spelare är det dags att vänta in NHL’s säsongsstart. Du kommer kunna se vilka spelare som spelar kommande natt och därför lätt plocka in rätt spelare i laget. Du får alltså bara poäng för de spelare som är inne i laget. Skulle du glömma nån på bänken får du tyvärr inte denna spelares poäng tillräknat till dina poäng. Man kan bläddra mellan datum vilket gör det enkelt att i förväg ställa in rätt lag för t.ex. en vecka i taget.

Hur får man då poäng? Jo, enligt bifogad bild. När det gäller poäng för mål i powerplay får man alltså både poäng för mål och för powerplaymål.

poäng

Är man missnöjd med någon spelare i laget kan man gå in och titta på de spelare som ingen plockat till sitt lag (free agents). Då kan man byta in en av dessa FA mot den spelare man vill bli av med. Man kan göra max 40 sådana byten på en säsong. Det låter ganska mycket men brukar bli svårt att hålla ändå mot slutet. Ett annat sätt att bli av med spelare är att trada med andra GM’s. Man erbjuder då en (eller flera) spelare i utbyte mot den/de spelare man är intresserad av. Det är då upp till den kontaktade GM att ta ställning till förslaget och antingen tacka ja eller nej. Man kan även tacka nej samtidigt som man kan man ge ett motbud som kanske lockar bättre.

Skulle man ha otur och en spelare i laget åker på en långtidsskada så brukar klubben lista honom som Injury Reserve, dvs IR. Sker detta så kommer det synas även på spelarens fantasyprofil. En ny kategori dyker då upp kallad just IR. Där sätter man då den skadade spelaren i fråga och kan istället plocka in valfri spelare från Free Agent-marknaden. När den skadade spelaren så småningom gör comeback och du vill använda honom i ditt lag igen tvingas du släppa iväg valfri spelare till samma Free Agent-marknad. Kanske låter detta krångligt men man guidas enkelt igenom via systemet så du kan inte göra fel.

Alla dessa val och instruktioner hittar ni under de enkelt navigerade menyerna. Man får testa sig fram om man är osäker eller helt enkelt bara fråga i vår fantasytråd på Facebook.

Hoppas ni blev extra sugna nu och joinar vår liga. Väl mött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s