En händelserik drafthelg

Postat: 3 juli, 2015 av bferdinandsson i Okategoriserade

Då Islanders varit dåliga i många år och strategin har varit att samla på sig draftval för att bygga laget långsiktigt har alltid drafthelgen varit intressant för oss som håller på Islanders. Detta året trodde vi dock att det ska vara annorlunda. Efter Vanektraden där förstavalet gick till Buffalo och Boychuktraden där andravalet gick till Boston innebar det att Islanders förstaval var så sent som i nr 72 – i tredje rundan. Så natten mellan fredag och lördag när första rundan av draften ägde rum skulle egentligen varit händelsefattig från ett Islandersperspektiv. Möjligen skulle någon trade bli av? Men att Islanders skulle få drafta någon spelare i förstarundan verkade osannolikt.

GM Garth Snow hade dock andra tankar. En spelare som Islanders hade högt upp på sin draftlista var Mathew Barzal från Seattle i WHL. Då han var kvar vid val nummer 16 lyckades Snow med en fantastisk trade. Han tradade Griffin Reinhart till Edmonton Oilers för val nr 16 och val 33 i draften. Griffin draftades som nr 4 i draften 2012 då han spelade sin juniorhockey i Edmonton Oil Kings i WHL. Han hade där en bra juniorkarriär med bland annat vinst i Memorial Cup som höjdpunkt. Med tanke på Reinharts koppling till Edmononton har det i flera år gått rykten om att Oilers skulle vara intresserade för honom.

Reinharts utveckling har dock inte varit så god som man kan förvänta av en spelare som draftades som nummer fyra. Skridskoåkningen lämnar ganska mycket att önska. Trots detta fick Reinhart börja säsongen 14-15 i Islanders. Det var dock ganska uppenbart att han inte var redo. Det gick både långsamt och spelet var utan självförtroende. Han skickades ganska omgående till Bridgeport i AHL där han enligt rapporterna inte heller var speciellt imponerande. Faktum var att Ryan Pulock som draftades året efter Reinhard av de flesta bedömare ses som en mer lovande spelare.

Reinhart spelade totalt nio matcher för Islanders under säsongen 14-15 och de flesta antog nog att Reinharts tradevärde sjunkit markant. Så att Snow lyckades få både ett draftval i förstarundan och precis i början av andrarundan måste ses som en mycket bra utdelning. Traden blir mer imponerande när man jämför med vad Boston fick för den unge men ändå etablerade backen Dougie Hamilton. Calgary tradade val nr 15, 45 & 52 för Hamilton som senaste säsongen stod för totalt 42 poäng på 72 matcher. I jämförelse hade Reinhart 22 poäng på 59 matcher i AHL…

Så med val nummer 16 valde Islanders Mathew Barzal från Seattle Thunderbirds i WHL. Där producerade han hela 57 poäng på 44 matcher efter att ha fått delar av säsongen förstörd p.g.a. en knäskada. Han ses som en mycket bra tvåvägsspelare med bra fart på skridskorna. Många bedömare hade honom inom topp 10 i hela draften.

beau

Men GM Snow var inte färdig där. I slutet av första rundan tradade sig Islanders till val nr 28 från Tampa Bay mot val nummer 33 och 72.

Med val nummer 28 draftades Anthony Beauvillier från Shawinigan Cataractes från QMJHL. Han är lite av samma spelartyp som Barzal. Inte speciellt storväxt men bra fart på skridskorna och producerar mycket poäng. Med 94 poäng på 64 matcher hamnade han totalt på åttonde plats i poängligan i QMJHL.

beau

I tredjerundan draftade Islanders Mitch Vande Sompel från Oshawa Generals i OHL. Han är lagkamrat med förra årets förstaval Michael Dal Colle i Oshawa Generals. Han ses som en väldigt duktig offensiv back men han är något liten och ses som lite svag defensivt. Han är en tidigare forward som faktiskt spelar i den positionen i Box Play p.g.a. sin snabbhet och sitt spelsinne.

Sompel

I fjärderundan draftade Islanders backen Parker Wotherspoon från Tri-City Americans i WHL. En spelare som förväntade gå tidigare i draften av många bedömare.

I femterundan dök ett bekant namn upp. Islanders Draftade backen Ryan Pion. Ryan är kusin med före detta Islandersbacken Rich Pilon spelade för Islanders mellan 1988 och 1999. Även Ryan Pilon väntades gå tidigare i draften än i femterundan. Vissa trodde att han skulle gå så högt som i slutet av förstarundan.

Det paradoxala i draften var att Islanders val i den sjätterundan var det draftvalet som skapade mest publicitet. Islanders valde Andong Song. Den första kinesen som valts i en NHL-draft.
Förutom den uppenbara publiciteten valet skapade så känns det minst sagt som ett tveksamt val. Är verkligen Andong Song "best player available" när han väljs? Finns det verkligen ingen som Islanders tyckte var bättre? Tveksamt minst sagt.

I sitt sistaval i draften valde Islanders en Svensk – Petter Hansson från Linköping. Han spelade förra säsongen framförallt i J20 där han producerade 15 mål och 19 assist på 38 matcher. Ett synnerligen imponerade poängtal för en back.

Strax därefter joinade Petters far vår excellenta Facebookgrupp #nyise

Sammanfattningsvis lyckades Islanders drafta ett antal spelare som i de allra flesta fall beräknades gå tidigare i draften än där Islanders tog dem. GM Snow var också aktiv i att trada upp i draften för att kunna ta de spelare som Islanders trodde på. Att lyckas trada till sig två förstaval i den djupaste draften på många år när man samtidigt som man bara förlorade en spelare som visserligen är lovande med samtidigt är omgärdad av ganska mycket frågetecken måste betraktas som något av en kupp av GM Snow.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s