”Min Drömresa” – en reseskildring av Filip Bäckström

Postat: 12 januari, 2015 av Magnus i Krönika

Min Drömresa

 

Jag har haft en dröm sen 2008 att se Islanders på plats, det behövde inte vara i Coliseum utan kunde lika gärna vara en bortamatch mot Rangers i Madison Square Garden.  Men när jag väl insåg att denna säsong var den sista för Islanders ute på Long Island så fick jag en stark känsla att jag måste besöka den ”gamla ladan” innan vi byter till Barclays Center på Brooklyn.

Till en början tyckte pappa som jag åkte med att vi lika gärna kunde se en match nästa säsong eftersom det är lättare att ta sig till Brooklyn än Long Island, men efter lite snack förstod han att det betydde väldigt mycket för mig att få vara på plats i Nassau Veterans Memorial Coliseum där vi vunnit fyra Stanley Cups.

Vi hade till en början tänkt se Islanders – Blues den 6/12 men eftersom den matchen krockade med supporterträffen bestämde vi oss för att se Islanders – Blackhawks veckan efter. Farsan är inte Islanderssupporter utan han är en typisk Rangerssupporter, gillar enbart Rangers för att Lundqvist spelar där och kan inte ens rabbla upp 3 spelare i Rangers.

När vi väl kommit fram till Manhattan tog vi en relativt snabb middag eftersom jag ville se Blues – Islanders. Vi gick då till NHL-shopen och frågade var de visade matchen. De tipsade oss bland annat om en Islanders-bar men eftersom jag inte har åldern inne så fick vi se matchen på en restaurang i närheten av Madison Square Garden. Det blev tyvärr förlust med 6-3.

När det äntligen blev lördag vaknade jag tidigt med en underbar känsla i kroppen, en känsla som även kändes rätt overklig. Jag kunde inte riktigt fatta att det var dags att få se Islanders på plats i Coliseum. Efter lite shopping och mat var det dags att bege sig till Coliseum. Vi tog tunnelbanan till Penn station där vi hade köpt biljetter till tåget dagen innan. På Penn Station var det fullsmockat med folk som väntade på olika tåg. 10 minuter innan vårt tåg skulle rulla iväg så visste vi fortfarande inte vilket spår tåget var på, men till slut blev det spår 16 och nästan alla rusade iväg som om det var ett sprinterlopp. Vi själva tog det relativt lugnt vilket innebar att vi fick stå hela 50-minutersresan till Westbury. När vi väl kom fram till Westbury letade vi och andra supportrar efter taxi till Nassau Coliseum men ingen av taxichaufförerna hade någon susning om att det var match just denna dag.  De fick till slut fram en taxi som skulle ta oss till Coliseum och vi 16 personer som skulle dit fick plats i en taxi som max tog 12 personer. Jag och farsan satt som mosade tomater i framsätet och lyssnade på taxichaufförens glädje om hur mycket pengar han tjänade på denna resa. Efter 10 minuters bilfärd var vi framme till Nassau Coliseum. När jag såg arenan blev jag nästan lite stum, det var en väldigt häftig upplevelse att se arenan på plats, den som man mest sett på TV innan hemmamatcherna. Efter vi hade betalt taxichauffören så insåg jag att det även var 4 stycken svenskar som delade samma taxi, tyvärr var de typiska Rangerssupportrar som ville se NHL-hockey. Jag suckade till men skämtade till det och sa att nu får ni uppleva riktig hockey.

Med 1 timme och 30 minuter innan matchstart så tänkte vi gå in i arenan men det kunde man inte göra eftersom arenan öppnade 18.00, det man däremot kunde göra var att gå in och äta något en rulltrappa ner i arenan. Vi gjorde så och det var riktigt kul och häftigt att se så många Islanderssupportrar som var samlade.  Där nere vid de olika matställena fanns även Islandersstudion med Shannon Hogan, jag blev ganska förvånad över att studion var så öppen så att man själv kunde höra vad de sa. Till slut blev klockan 18.00 och vi gick direkt till shopen där jag köpte det mesta, blev lite besviken på att utbudet var ganska snålt. Det fanns till exempel inga jackor och bara två olika typer av tjocktröjor.  Vi gick sedan till våra platser som var på långsidan i mitten av arenan. Platserna var verkligen superbra och när jag äntligen satte mig ner i stolen och såg den fantastiska vyn så njöt jag för fullt. Det var även rätt häftigt att höra publikens jubel över att Brian Strait inte var med i laguppställningen till denna match, killen bredvid mig blev så lycklig att han ställde sig upp och applådera.

Efter en massa hyllningar till Clark Gillies och nationalsången spelad så drog matchen äntligen igång. Jag brukar alltid vara extremt nervös innan match men när jag väl var där kände jag mig otroligt lugn. Matchens första period slutade 0-0 och var ganska småtråkig med inga direkt stora chanser för något av lagen. Jag började direkt efter första perioden att känna en stor nervositet ifall Islanders inte skulle lyckas att få in pucken. Det skulle kännas otroligt jobbigt att inte få se ett mål när man äntligen är på plats.

Andra perioden började rätt så bra för Islanders och det var nära flera gånger men Scott Darling i Chicago spelade bra, tack vare Islanders fina spel började även publiken gå igång för att försöka hjälpa laget framåt. Tyvärr efter 14 minuters spel i andra perioden får Daniel Carcillo in pucken via Halaks hjälm och in i mål. Just då kände jag bara sorg men bara 6 sekunder senare lyckades Cal Clutterbuck få in pucken och i det ögonblicket vände sorg till ren lycka. Att få vråla ut sin glädje med andra Islanders-supportrar går knappt att beskriva. Pappa som tydligen höll på Rangers var också lycklig och applåderade för fullt, han hade helt plötsligt blivit Islanderssupporter för en dag. Efter periodens slut hade jag tänkt bege mig till ingången för att fotograferas med Islanders ”Ice Girls” men innan skulle jag besöka toaletten, detta visade sig vara en dålig idé eftersom kön var längre än kinesiska muren vilket innebar att jag missade fotograferingen.

Jag hann dock precis till tredje perioden men efter bara 4 minuters spel lyckades Patrick Kane göra ett riktigt snyggt mål med en backhand i Halaks vänstra kryss. Det kändes som en spark i magen när målet kom men jag var på något sätt ändå nöjd om det skulle sluta med torsk, jag hade fått se ett mål från Islanders och det var det viktigaste för mig.  Efter Chicagos mål började Islanders spela riktigt bra och efter 9 minuters spel får Islanders powerplay som vi utnyttjade med mål från Okposos klubba. I det tillfället var det ingen tanke om att jag är nöjd med förlust, nu var det vinst och två poäng som gällde. Bara minuten efter så lyckades den gamle mannen Lubomir Visnovsky få in pucken med ett fint traditionellt dragskott. Hela arenan bara exploderade som en bomb och jag har aldrig varit med om en sådan kraftig ljudvolym och en underbar stämning. Jag har däremot sett Rangers spela i Madison Square Garden två gånger innan och tro mig det är nästan bättre stämning på en begravning. Efter ledningsmålet började såklart Chicago att skapa en massiv anstormning för ett kvitteringsmål och med ungefär en minut kvar av matchen tar de ut målvakten för en extra spelare. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, min puls var uppe i 740 om det gick och min handsvett bara forsade som ett vattenfall. Med bara 11 sekunder kvar var det tekning i Islanders zon men efter en grym tekning från vår sida var det klart. Vi hade vunnit över Chicago. Det jag minns när slutsignalen tutade var att jag bara hoppade av ren lycka.

Vi gick snabbt efter slutsignalen för att hitta en taxi som skulle ta oss till tågstationen eftersom tåget bara går en gång i timmen, vi lyckades komma i tid och när jag väl satte mig på tåget så insåg att denna dag var den bästa dagen i mitt liv.

 / Filip

Mycket folk på tågstationen

Mycket folk på tågstationen

Här samlas man innan match och käkar

Här samlas man innan match och käkar

Shannon jobbar på

Shannon jobbar på

Vackert

Vackert

filleresa5

filleresa6

filleresa7

Att pappa har nerver att ta foto med 11,2 sekunder kvar är bra gjort

Att pappa har nerver att ta foto med 11,2 sekunder kvar är bra gjort

filleresa9

filleresa10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s