Prospect report

Postat: 26 november, 2014 av bferdinandsson i Okategoriserade, Prospects

Med ungefär 25% av säsongen avklarad är det dags för en uppdatering hur det går för Islanders prospects.

Forwards:

Michael Dal Colle

Islanders valde Michael Dal Colle som #5 i draften i somras. Som väntat tog han inte plats på Long Island utan skickades tillbaka till OHL och sitt lag Oshawa Generals. Där spelar han i ett av de allra bästa juniorlagen i de tre stora kanadensiska juniorligorna. Oshawa rankas för närvarande som #1 i hela CHL och har 19 segrar på 22 matcher.

Michael Dal Colle placerar sig som #7 i skytteligan i OHL trots att han missade de fyra första matcherna. Under säsongen 13/14 gjorde Dal Colle 95 poäng på 67 matchen vilket motsvarar 1,42 poäng per match. Denna säsong har Dal Colle lyckats producera 35 poäng (13 mål & 22 ass) på 18 matcher vilket motsvarar ett poängsnitt på 2,06 per match.

Photo by Terry Wilson / OHL Images.

Michael Dal Colle har denna säsong gjort allt man kan förvänta sig av en spelare i säsongen efter draften. Med Islanders större bredd var det endast ett longshot att han skulle ta en plats i NHL. Men att sedan komma tillbaka till OHL och göra över två poäng per match visar att han är en stortalang och det är nog inte osannolikt att han kommer vara John Tavares LW inom några år.

Dal Colle är i princip klar att spela Junior-VM för Kanada.

Josh Ho-Sang

Islanders tradade upp sig i draften till #28 för att drafta Josh Ho-Sang. En spelare som är mycket talangfull men har en personlighet som inte alltid anses vara perfekt i den ibland konservativa hockeyvärlden. Flera lag ville inte ens ta i honom med tång. Josh Ho-Sang anser själv att han var den bästa spelaren i draften. Många anser honom vara självisk.

Precis som med Dal Colle så skickades Ho-Sang tillbaka till OHL och till sitt lag Windsor Spitfires. Ho-Sang började säsongen med en avstängning på 6 matcher efter en incident under förra säsongens slutspel där en olycklig tackling från Ho-Sang innebar att motspelaren åkte in i sargen och bröt benet.

Väl igång producerade Ho-Sang väl. Det anmärkningsvärda var att den själviske Ho-Sang framförallt noterades för många assister. På 11 matcher i Windsor stod Ho-Sang för 3 mål och 16 assister.

Men sedan hände något som var lite märkligt. Och något som gör att man ytterligare en gång får hissa en röd flagga för Ho-Sang. Han tradades nämligen till Niagara Icedogs.

Men det är väl inte så konstigt att bli tradad kanske någon tycker. Många spelare i de kanadensiska juniorligorna blir ju tradade. T.ex. blev John Tavares tradad från Oshawa till London.

Det var snarare hur det hände, när det hände och kommentarerna efteråt gör att frågetecknen uppkommer.

1, Tidpunkten – Det är tämligen ovanligt att någon med den talangen tradas så tidig på säsongen. Visserligen har Windsor gått dåligt men att redan efter 25% av säsongen trada sin stora stjärna känns minst sagt udda.

2. Niagara – Vanligtvis när någon bättre spelare tradas i CHL så handlar det om ett bra spelare som går till ett bra lag inför ett kommande slutspel. Det som var udda här är att Niagara gick ännu sämre än Windsor. Då undrar man ju om det bara var de som kunde tänka sig vara intresserade

3. Kommentarer efter traden. Windsors tränare Bob Boughner sade följande ”We want our team to go in a certain direction”. ”We want to create that strong culture that we had in the past” och ”This deal allows us to do that”. För mig låter det som udden är riktad mot Ho-Sang och hans personlighet

Från den positiva sidan så kan nämnas att Ho-Sang spelade en av matcherna för OHL-all stars mot det ryska juniorlandslaget. På den matchen gjorde Ho-Sang 1 mål och 2 assist. Det kan man också läsa om mer här

Det ser inte ut som Ho-Sang kommer att få plats i Kanadas JVM-lag till i år. Möjligtvis ger matchen mot ryska laget honom en liten möjlighet men troligtvis blir det inte så.

Övriga forwards:

Victor Crus-Rydberg lär vi nog aldrig få se i en Islanderströja. På första 16 matcherna har han endast 12 poäng för Plymouth i OHL.. För att visa tillräcklig utveckling så borde han producera en bit över 1 poäng per match. Tyvärr inte tillräckligt. Tveksamt om han får spela JVM för Sverige.

Taylor Cammarata – Har producerat 11 poäng (1 mål, 10 assist) för University of Minnesota. Rent krasst – är man 1,70 m lång måste man producera mer poäng. Har två år kvar på universitetet så möjligheten finns naturligtvis men det börjar kännas som ett långskott.

Backar:

De flesta av de lovande backarna spelar denna säsong i Bridgeport. Återstående backar i CHL eller collegehockey ser i dagsläget inte ut att kunna få någon framtida NHL-karriär. Kanske Doyle Somersby som är 1,96 m lång och väger över 100 kg. Han spelar sin andra säsong för Boston University. Kanske kan han bli något med hjälp av sin storlek. Robbie Russo leder poängligan för sitt Notre Dame trots att han är back. Det är dock hans sista säsong i collegehockey och han är äldre än många motspelare.

Målvakter:

Här ser vi kanske den lagdel som överraskar mest bland Islanders prospects:

Ilya Sorokin draftade Islanders i somras med ett val i tredje rundan. Som 18-åring spelade han 27 matcher för sitt Novokuznetsk Metallurg i KHL. I år har har spelat mest matcher för laget och har en räddningsprocent på .911.

Spännande var att Sorokin blev uttagen i det Ryska A-landslaget i Karjala cup. Han stod matchen mot Tjeckien där Ryssland vann med 4-2 och Sorokin stod för 26 räddningar.

Han har kontrakt i KHL i ytterligare två år. Så det är lite osäkert framåt vad som kommer att hända.
En längre intervju med Sorokin finns här 

Sorokin väntas vara förstamålvakt för Ryssland i JVM.

Vad som är glädjande är att vi har en ung svensk målvakt som visat framfötterna i år. Islanders draftade Linus Söderström i fjärde rundan 2014. I säsongsinledningen spelade Linus för Djurgårdens J20-lag men blev under hösten utlånad i Södertälje SK. Där har har till dags datum spelat fyra matcher och gjort det mycket bra. Trots att han är 18 år och bara på ett korttidslån så har han fått spela mycket.

Linus har också spelat för Svensk juniorlandslaget under säsongen. Under fyranationsturneringen i Tjeckien i november spelade Linus två av tre matcher. I vinstmatchen mot Ryssland med 4-1 utsågs Linus till matchens lirare.

Linuss

Linus kommer säkerligen att tas ut till truppen till JVM. Han kommer dock ha hård konkurrens av Jonas Johansson från Brynäs och Samuel Ward som i år spelar för Asplöven men tillhör Luleå. Linus är ett år yngre än de två andra så det kan vara så att lagledningen vill sätta honom på tillväxt. Tilläggs ska dock att Jonas Johansson under hösten varit förföljd av sjukdomar och spelat väldigt lite. Till syvende och sist är det ju den bäste som spelar.

Vid draften 2013 tog Islanders två målvakter. Stephon Williams och Eamon McAdam. Stephon var redan 2013 en overager som hade lyckats bra i sin första säsong för Minnesota State. Under säsongen 2012-2013 stod ha i totalt 35 matcher med 2.00 GAA och .924 Save %. Inte helt fel att ta en chansning på en sådan kille i fjärde rundan. Följande säsong 2013-2014 förlorade han dock förstaspaden för sitt lag och hade statistiskt sett en riktigt medioker säsong med 3,23 GAA och en räddningsprocent på .862. Denna säsong har dock Stephon Williams hittat tillbaka till sitt spel från freshmansäsongen. Han har spelat tio matcher med ett GAA på 1,85 och en räddningsprocent på .915. Han får säkerligen spela även nästa säsong i collegehockey och sedan får Islanders ta ställning till om han ska få ett kontraktsförslag eller ej.

Eamom McAdam är under andra säsongen i Penn State andramålvakt. Förmodligen ett longshot att någonsin spela i NHL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s