Premiärhelgen i backspegeln

Postat: 13 oktober, 2014 av Magnus i Nyheter Islanders
Etiketter:, , , , , , ,
home opener 1415b

Full koncentration under nationalsången

Då var vi igång för säsongen och vilken inledning vi fick vara med om. Dubbla vinster mot Carolina Hurricanes som normalt brukar vara lite av ett spöke för Islanders. Jag skall försöka reflektera över ett par saker från premiärhelgen.

Var skall man börja analysen? Tja, varför inte med våra nya målvakter. Bägge tvingades släppa in tre mål var och bägge med 21 räddningar var. Gav de då ett likvärdigt intryck? Nja, i mina ögon tvingades Halak till ett par fler kvalificerade ingripanden än sin målvaktskollega. Dessutom var Johnsons ingripande vid Hurricanes tredje mål i lördags en direkt framspelning till målet. Så en aning plus för Halak i den jämförelsen kan jag tycka.

Går vi vidare till försvarsspelet så tycker jag att man kan se en ganska rejäl skillnad i agerande då vi förra säsongen ofta blev fastnaglade i egen zon under långa stunder. Detta skedde inte på samma sätt i någon av matcherna och vad skillnaden beror på kan man ju spekulkera i. Våra två sena nyförvärv, Johnny Boychuk och Nick Leddy visade direkt prov på sina kvalitéer. Leddy främst i defensiven där han sprider ett lugn och Boychuk verkar helt ha blivit förbisedd av Bruins när det gäller powerplay, då han inte verkar ha gjort något annat tidigare än mata stenhårda skott från blå. Jag var även nyfiken på hur Griffin Reinhart skulle hantera NHL-debuten och visst, granskar man hans agerande under lupp skulle man säkert hitta ett par misstag men konstigt vore väl annars. Tycker Reinhart har skött sig med beröm godkänt hittills. Det vi försvarsmässigt behöver rätta till är spelet i numerärt underläge. Hela fyra av våra sex insläppta mål såhär långt har kommit i PK. Extra träning i denna spelform rekommenderas varmt.

Framåt har ju främst vårt powerplay blomstrat. Med 50-procentig utdelning såhär långt ligger vi i topp i ligan. Boychuk har som sagt presenterat sig som en perfekt point man i powerplay och det känns riktigt bra inför fortsättningen. Brock Nelson har dessutom tagit det kliv framåt under sommaren som man hoppats på och som vi även såg glimtar av under VM då han gick från klarhet till klarhet. John Tavares står på fem pinnar och det var väl speciellt i lördags han utmärkte sig med dels sitt stenhårda skott fram till 1-0 och dels sin fantastiska passning till en helt friställd Cory Conacher som fick öppet mål fram till 2-1. Sammanfattningsvis är ju fyra poäng i helgen det bästa som kunde hända men samtidigt ett stort frågetecken kring Hurricanes försvarsspel. Om det visar sig vara ett av ligans sämsta kanske vi inte skall dra för stora växlar av målproduktionen. Det gäller nog att försöka tänka lite rationellt mitt i all eufori.

Närmast väntar Rangers på tisdag. De har efter vinst i öppningsmatchen fortsatt med två storförluster, 2-5 mot Columbus och 3-6 mot Toronto, där rapporter säger att deras försvar inte hållit högsta klass hittills. Två raka förluster och ett derby runt hörnan, lita på att Rangers kommer komma heltaggat till MSG på tisdag.

Noterat från helgen:

* Brock Nelson leder poängligan ihop med Sidney Crosby. Smaka på den.

* Islanders intro till första hemmamatchen gick i lagandans tecken med stämningsfull inramning.

* Isles inledde med två raka segrar för första gången sedan säsongen 2007-08.

* Shannon Hogan > Peter Ruttgaizer

* Bridgeport Sound Tigers öppnade också helgen med dubbelmöte. En seger och en förlust blev facit mot St.John’s IceCaps. Bland målskyttarna noterar vi Sebastian Collberg som sköt sitt första mål för Sound Tigers.

* Rangers försvar verkar som sagt minst lika virrigt som Hurricanes. Måste utnyttjas!

home opener 1415

Årets home opener-intro var stämningsfullt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s