vspens5

Islanders är utslaget, länge leve Islanders!

Så kan man väl med ett enkelt uttryck sammanfatta årets säsong. Islanders tog sig inte bara till slutspel för första gången på sex år, man tände även ett hopp om framtida framgångar med sitt inspirerande spel under senare hälften av säsongen. Tyvärr blev Pittsburgh för svåra men i ärlighetens namn var vi inte speciellt långt ifrån en skräll i slutspelets första omgång. Visst, två storförluster blev det men i övriga fyra matcher var det väldigt jämnt och de kunde alla slutat i Islanders favör. Penguins slutspelsrutin föll till slut avgörandet då man ju vann bägge matcherna som gick till overtime, något som nog kan tillskrivas just rutinen. Nu tar vi nya tag och inväntar både draften och free agent-säsongen, något som kan bli väldigt intressant i spåren av årets framgångsrika grundserie.

Det är ett faktum att matchen i natt ägdes av Islanders. Tyvärr lyckades man inte utnyttja det stora spelövertag man innehade och därför blev det till slut förlust och sorti. Men John Tavares visade tidigt att han ville dra sitt strå till stacken i kampen om en förlängd säsong. Han satte 1-0 från slottet efter fem minuters spel på Josh Baileys fina passning från högersargen. Islanders dåliga vana att släppa in mål direkt efter man gjort ett eget höll dock i sig. Sidney Crosby gavs ett hav av is när han ostört fick gå på mål. Evgeni Nabokov räddade Crosbys attack men på returen följde Jarome Iginla upp med kvitteringspucken. Fram till dess hade Penguins knappt haft en enda målchans så det kändes ju såklart tungt. Men hemmalaget tog sig samman och lät sig inte nedslås av detta. Med 37 sekunder kvar av perioden tog Isles åter ledningen efter att Michael Grabner och Keith Aucoin fann Colin McDonald omarkerad efter snabbt passningsspel.

Islanders fortsatte dominera händelserna i den andra perioden men aktens enda mål stod Penguins för då man kvitterade halvvägs in i matchen. Joe Vitale tog sig fram längs högersargen och skickade in pucken framför mål där Pascal Dupuis styrde in pucken fram till sitt femte mål i slutspelet.

Hemmalaget fick en kanonstart på den tredje perioden då Grabner slog in 3-2 i vidöppen kasse efter två minuters spel. För framspelningen svarade åter Aucoin vars bägge assist i matchen gav öppna mål, fin split vision där från veteranen. Nu gällde det att försöka hålla ihop spelet matchen ut men tyvärr svarade Paul Martin för en rungande kanon från blålinjen med fem minuter kvar att spela. Skottet gick genom trafik och Nabokov såg pucken för sent vilket betydde 3-3.

Overtime väntade och visst märktes det en aning att Islanders inte är vana vid slutspelsdramatik av detta slag. Spelet blev ganska krampaktigt, precis som i match 3, men man fick i alla fall några bra chanser. Men Tomas Vokoun visade att han förmodligen blir Penguins förstemålvakt under resten av slutspelet med sitt stabila spel. Istället satte Pittsburgh press på Islandersförsvaret och Evgeni Malkin vann pucken djupt i Islanders zon. Tyler Kennedy fick pucken och skickade den till backplats där Brooks Orpik drog till med en one-timer. Pittsburghbackens första mål på 106 matcher var ett faktum och hemmahjältarna var utslagna.

Islanders har hyllats och bör hyllas ännu mer för sin fina matchserie. Pittsburgh gick in som skyhöga favoriter men efter match fyra var det många som började tveka på utgången. Bara en sån sak betyder att Islanders nu är ett lag som åter nämns med respekt. Vi är många som väntat på detta och därför känns det trots förlusten ändå relativt bra en dag som denna.

MÅLSKYTTAR:

 • 1-0 John Tavares (Josh Bailey, Matt Carkner) 5:36
 • 1-1 Jarome Iginla (Sidney Crosby, Paul Martin) 7:39
 • 2-1 Colin McDonald (Keith Aucoin, Michael Grabner) 19:23
 • 2-2 Pascal Dupuis (Joe Vitale, Matt Niskanen) 30:59
 • 3-2 Michael Grabner (Keith Aucoin) 42:21
 • 3-3 Paul Martin (Evgeni Malkin) 54:44
 • 3-4 Brooks Orpik (Tyler Kennedy, Evgeni Malkin) 67:49
Annonser
kommentarer
 1. Filip skriver:

  Tack för den här säsongen Magnus! Jäkligt nöjd över Islanders prestation dock är jag fruktansvärt besviken och det kommer ta veckor innan jag verkligen släpper den här förlusten..
  Skönt ska det även bli att man inte behöver bry sig lika mycket om draften 😉

  /Filip

  • Magnus skriver:

   Tack själv Filip för alla intressanta diskussioner, både här och på twitter. Tack även till övriga läsare för denna säsongen. Nu ser vi fram emot nästa. Let’s go Islanders!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s