scrumvsPITSC13Gm1

Det blev ingen succécomeback i slutspelssammanhang för New York Islanders i natt när man för första gången på sex år inledde den långa vägen till Lord Stanleys pokal. Pittsburgh Penguins utan sin storstjärna Sidney Crosby gjorde lite som man ville ändå och segrade med klara 5-0. Coach Jack Capuano sa efter matchen att han tyckte vissa spelare gjorde en fullt godkänd insats men tyvärr långt ifrån alla. Utan att nämna några namn menade han att hela laget måste komma upp i normal standard om man ska kunna rubba Penguins och detta kan ju gemene man givetvis skriva under på.

Hemmalaget inledde klart bäst men Evgeni Nabokov stod upp bra på de första chanserna. Tack vare ett tidigt powerplay kunde Pens skapa väldigt mycket och efter 3:30 gav trycket utdelning då rookien Beau Bennett satte 1-0 ur minimal vinkel bakom Nabby, ett skott som kanske borde täckts bättre av ryssen. Casey Cizikas fick Islanders bästa chans i första perioden men Marc-Andre Fleury gjorde sig stor och avvärjde vid det tillfället. Istället ökade Pittsburgh på till 2-0 en bit in i perioden efter en tilltrasslad situation framför Nabokov. Sist på pucken blev Pascal Dupuis och uppförsbacken började redan kännas aningen tung.

Tidigt i den andra perioden hamnade Isles i spel 3-mot-5 och precis som man blev fyra man på isen slog Kris Letang till med ett stenhårt handledsskott från relativt nära håll. 32 sekunder senare var matchen definitivt avgjord då Dupuis svarade för sitt andra mål i matchen. Han snappade upp ett skott från blå och med en snabb backhand vispade han in 4-0. Nabokov fick då nog och Kevin Poulin fick göra slutspelsdebut. Han fick hålla nollan i drygt elva minuter innan Tanner Glass överlistade honom med ett lurigt skott från vänstra sarghörnet. Chansen uppkom efter att Islanders inte lyckats få ur pucken ur egen zon, misstag som ofta straffar sig.

I övrigt spelade Poulin inspirerat i den tredje perioden och han fick ta hand om en hel del svåra lägen, något han fixade med både tur och skicklighet. Isles bästa möjlighet hade Frans Nielsen men inte heller denna gång darrade Fleury på manschetten.

Tung inledning på slutspelet för Islanders såklart. Samtidigt är det bara en match och det gäller att så fort som möjligt glömma denna fadäs och se vidare med hungriga ögon. Capuano sa efteråt att han ännu inte bestämt sig för vilken av målvakterna som ska få chansen i nästa match men jag skulle bli ytterst förvånad om det inte blir Nabokov, trots att Poulin var snäppet vassare i natt. Rutin före ungdomlig inspiration är nog ett ganska hett tips i frågan.

En incident i slutet av matchen innebar matchstraff för Marty Reasoner för knätackling på Jussi Jokinen men på reprisbilderna ser man att det mer är smalben mot smalben vilket i och för sig inte är så mycket bättre det. Övriga spelare på isen bildade ett litet scrum men det blev inga utpräglade fighter i samband med händelsen. Reasoner skulle ändå mycket väl kunna få någon matchs avstängning för förseelsen och frågan är om Jokinen klarade sig relativt lindrigt undan så att han kan vara med i nästa match. Även James Neal utgick under matchen utav okänd anledning och det blir intressant att se om han kommer tillbaka till på fredag.

Det är nämligen då som match två går av stapeln och då förväntar vi oss en betydligt bättre match från våra tappra hjältar.

MÅLSKYTTAR:

  • 1-0 Beau Bennett (Evgeni Malkin, Paul Martin) 3:30 PP
  • 2-0 Pascal Dupuis (Craig Adams, Jarome Iginla) 13:23
  • 3-0 Kris Letang (Jarome Iginla, Evgeni Malkin) 21:19 PP
  • 4-0 Pascal Dupuis (Mark Eaton, Jussi Jokinen) 21:51
  • 5-0 Tanner Glass (Jussi Jokinen) 33:07

HIGHLIGHTS

REASONERS MATCHSTRAFF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s