sc13a

Det blev till slut en åttondeplats för Islanders i Eastern Conference, detta efter att Ottawa Senators i natt besegrade Boston Bruins i den uppskjutna matchen efter bombningarna vid Boston Maraton. Det innebär att Islanders ställs mot Pittsburgh Penguins som ju vann Eastern Conference överlägset. Faktum är att Penguins endast förlorade tre matcher under säsongen mot de övriga sju slutspelslagen, en av förlusterna kom mot Islanders.

Pittsburgh är såklart skyhöga favoriter i matchserien, detta även om Sidney Crosby inte hinner komma tillbaka från sin käkskada som han ådrog sig tidigare i vår mot just Islanders. Crosby har börjat träna på is igen och inväntar bara klartecken från läkarna innan spel är aktuellt för honom igen. Nu verkar laget inte sakna sin stjärna allt för mycket ändå, något man bevisade i grundseriens sista omgång då man krossade Carolina Hurricanes med 8-3. Pens är 23-4 i sina senaste 27 matcher och att man då ska förlora ytterligare fyra över sju matcher känns en aning otroligt. Vi får hoppas på en rejäl portion underskattning för att Islanders ska kunna rubba denna gigant och det har ju som bekant hänt förr.

Detta blir fjärde gången de bägge lagen möts i slutspel och om denna serien matchar någon av de tidigare tre blir det en matchserie att minnas. Isles har aldrig förlorat mot Pens i playoff förut, inte ens 1993 då de mötte de tvåfaldiga regerande Stanley Cup-mästarna. Här följer en liten påminnelse från de tidigare slutspelsmötena med Pittsburgh.

1975 Kvartsfinal För första gången sedan 1942 vände ett lag 0-3 i matcher till seger med 4-3. Islanders hade slagit ut NY Rangers i första rundan men förlorade sedan de tre inledande matcherna mot Penguins. Men efter en makalös vändning i matchserien slog till slut kapten Ed Westfall in det enda målet i match 7.

1982 Första Rundan Islanders var nu tvåfaldigt regerande Stanley Cup-mästare och man var storfavoriter mot Pittsburgh. Efter 8-1 och 7-2 i de två första matcherna i serien, som på den tiden spelades i bäst av fem matcher, kändes det hela avgjort. Men Pens kom tillbaka och vann match 3 i overtime och sedan tog man även match 4 med 5-2. I den femte och avgörande matchen låg Islanders under med 3-1 sent i den tredje perioden men en fenomenal upphämtning på slutet efter mål av Mike McEwen och John Tonelli fick man till overtime. Tonelli var den som avgjorde i förlängningen men det riktigt vinnande taktikdraget stod Al Arbour för som vid ställningen 1-3 valde att byta målvakt. På den tiden fick reservmålvakten alltid värmas upp i fem minuter innan matchen återupptogs och under brejket hann spelarna vila tillräckligt för den sista urladdningen.

1993 Kvartsfinal Penguins med fyra spelare över 100-poängsplatån under grundserien och dessutom Jaromir Jagr och Larry Murphy i laget var ännu större favoriter då än de är i år. Speciellt eftersom Islanders hade tappat Pierre Turgeon i första rundan mot Washington efter Dale Hunters hjärnsläpp. Islanders lyckades dock vinna första matchen med 3-2 innan Penguins kontrade med två raka segrar. Isles gjorde en heroisk insats i match 4 då man vann med 6-5 efter två mål i numerärt underläge av Tom Fitzgerald. Pittsburgh skaffade sig dock matchboll efter en stabil seger i match 5. Då klev Steve Thomas fram och med fyra poäng låg han bakom segern i match 6 som vanns med 7-5. Sjunde och avgörande matchen spelades i Pittsburgh och denna gång var det Islanders som ledde med 3-1 en bra bit in i tredje perioden innan hemmalaget slog till med två snabba mål för att få till overtime. När klockan stod på 5:16 i overtime detroniserade Islanders de dubbla regerande mästarna och satte punkt för en eventuell ny dynasti. Matchhjälte i förlängningen blev Dave Volek som haft en ganska dålig säsong i övrigt och som sedan bara spelade 32 fler grundseriematcher innan han flyttade hem till Tjeckien igen.

Nu är historien utredd, förutsättningarna klara, nu är det bara att köra! Vi noterar också att Islanders första hemmamatch som spelas på söndag startar redan 12:00 lokal tid, alltså 18:00 svensk tid. Fulla spelschemat följer nedan.

  • Match 1 – natten onsdag/torsdag 01:30 i Pittsburgh
  • Match 2 – natten fredag/lördag 01:00 i Pittsburgh
  • Match 3 – söndag eftermiddag 18:00 på Long Island
  • Match 4 – natten tisdag/onsdag 01:00 på Long Island
  • ev Match 5 – natten torsdag/fredag 01:00 i Pittsburgh
  • ev Match 6 – natten lördag/söndag, matchstart oklar på Long Island
  • ev Match 7 – natten söndag/måndag, matchstart oklar i Pittsburgh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s