Dags att kolla runt om i världen på vad Islanders spelare och prospects åstadkommit såhär långt denna säsongen. Eftersom huvudfokus just nu för bloggen ligger på Bridgeport Sound Tigers så ställer vi dom och dess spelare åt sidan för ett ögonblick och riktar istället intresset mot Europa och de spelare som passar på att lira på denna sidan Atlanten under lockouten.

I den kanske största ligan här, KHL, hittar vi Lubomir Visnovksy som klarat sig hyfsat hittills även om han ådrog sig en smärre skada inledningsvis. Nu har han hunnit med nio matcher och han har bidragit med tre mål för sitt Slovan Bratislava. I Ak Bars Kazan spelar talangen Kirill Petrov som trots förhoppningar från Islanders valt att lira i KHL. Frågan är om han någonsin kommer representera laget som draftade honom i NHL och därför nämner jag bara hans sex poäng på 17 matcher i förbifarten.

Vi reser västerut och hamnar i Finland. Här hittar vi tre intressanta spelare. Islanders högst draftade Européiske spelare i årets draft var Ville Pokka som till vardags spelar i Kärpät. Han inledde med ett par matcher i juniorlaget men nu har han spelat in sig i A-truppen och där visar han framfötterna. Danske Frans Nielsen valde spel med sin bror, målvakten Simon i Lukko Rauma. Tillsammans med landsmännen Mikkel Bödker och Philip Larsen gör Nielsen succé och laget har klättrat i tabellen efter deras ankomst. Nielsen har nio assist på tio matcher. Han väntar dock på första målet fortfarande. Störst succé av Islandersspelarna i SM-Liiga gör Jesse Joensuu. Efter en säsong i HV71 var det tänkt att han skulle återvända till NHL och Islanders denna säsong. Nu kör han istället på med Ässät och hans 19 poäng gör honom till sjua i poängligan.

Färden går vidare söderut och vi hamnar i Tjeckiens Extraliga där Andy MacDonald lite överraskande hamnade. I Karlovy Vary har AMAC fått rollen som pointman i powerplay och fem poäng på sju matcher hittills får väl ändå anses godkänt. Vidare söderut ligger Österrike och där snittar Michael Grabner mer än en poäng per match för sitt Villacher.

Störst stjärnsatsning har väl schweiziska SC Bern stått för. Både Mark Streit och John Tavares har gjort bra ifrån sig i huvudstaden och laget ligger för närvarande på sjunde plats i tabellen. På gränsen mellan Österrike och Tyskland ligger lilla Riessersee med deras hockeylag som ligger klart sist i 2.Bundesliga. De fick stor uppmärksamhet när de värvade Rick DiPietro och Matt D’Agostino tidigare i höst. Men Islanders forne All-Starmålvakt har floppat totalt och efter en tveksam insats i ligan följt av en till i DEB-Pokal så bänkades Rick. Ingen lysande comeback där alltså.

Om vi sneglar på Nordamerika igen och juniorligorna så är det framför allt ett par spelare som sticker ut. Ryan Strome är en såklart. Hans 21 poäng har bidragit stort till lagets fina säsongsstart men på senare tid har dock laget tappat något och man ligger nu bara på tredje plats i sin division. Stora utropstecken bör även sättas bakom Andrei Pedans och Adam Pelechs insatser i OHL. Bägge försvararna snittar nästan en poäng per match vilket är extra starkt av Pelech som spelar i Erie Otters, ett av ligans sämsta lag.

I WHL är Griffin Reinhart stabil men framför allt visar Brenden Kichton stor potential med sina 16 poäng på 15 matcher, som back. Kichton framstår mer och mer som ett tänkbart namn för den framtida Islanders.

I QMJHL har Islanders bara ett konkret intresse idag. Loïc Leduc i Cape Breton har inte fått spelet att stämma såhär långt och han har föga smickrande -11 i plus/minusstatistiken, sämst i laget.

Collegehockey slutligen. Störst stjärna bland Islanders prospects i NCAA är tveklöst Anders Lee. Han återfinns även i år i Notre Dame Fighting Irish och han har börjat säsongen förtroendeingivande. Jag tror personligen att Lee, liksom Kichton och Strome är de som ligger närmast en plats i en större liga i dagsläget.

Jag återkommer under säsongen med fler uppdateringar kring alla spelare som inte lirar i AHL.

 

Annonser
kommentarer
  1. Filip skriver:

    Mycket bra rapportering! 👌

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s