Ja, nattens returmöte mellan Islanders och Toronto var ett riktigt skolboksexempel på hur lätt man kan gå från en skön känsla till rena rama misären på bara några minuter. Att det sedan blev ännu en berg-och-dalbanetur på slutet kryddar bara historien ytterligare.

Al Montoya var tillbaka mellan stolparna efter flera matchers frånvaro på grund av skada och han fick se sitt lag ta ledningen redan efter två minuters spel då John Tavares hittade rätt efter ett fint förarbete av Kyle Okposo bakom mål. Annars blev det en ganska händelsefattig period och Montoya behövde bara ingripa på Joffrey Lupuls direktskott från slottet som han enkelt styrde bort med sin klubbhandske.

Den andra perioden bjöd på lite fler chanser och Montoya visade inga prov på ringrostighet till en början. När Maple Leafs fick chansen i powerplay mitt i perioden var det istället hemmalaget som kontrade genom Matt Martin längs högersargen och med en elegant backhandpassning fann han Josh Bailey som helt ensam med Jonas Gustavsson i Torontokassen sprätte upp pucken i nättaket. 2-0 och allt kändes sådär härligt som det bara gör ibland. Ingenting tydde ens på att Toronto skulle börja hota Montoya på allvar, men ack så fel man kan ha. Med minuten kvar av perioden skapade Toronto tryck mot Islanderskassen och Mikhail Grabovski slog en underbar passning fram till Clarke MacArthur som fick i det närmaste öppet mål att lägga in reduceringen i.

När dessutom kvitteringen inte lät vänta på sig i början av den tredje var den sköna känslan man nyss haft helt förbytt till en uppgivenhet som man bara kan få av att se Islanders underprestera. Målet kom från backen Jake Gardiner som med sitt första NHL-mål i karriären såg till att utjämna ställningen. Montoya menade att MacArthur låg i målgården och störde honom när det relativt lösa skottet sköts men domarna brydde sig inte om målvaktens åsikter. Jonas Gustavsson fick sedan visa lite av sina kvalitéer när både Andy MacDonald och Frans Nielsen testade svensken utan framgång. När Toronto istället tog ledningen med mindre än fyra minuter kvar att spela gick ridån verkligen ner framför ögonen. Förtvivlat såg vi Grabovskis skott styras av Milan Jurcinas klubba och upp i en båge som blev till en lobb över Montoya och in i mål. Oturen grinade oss i ansiktet och inget tydde på några poäng längre. Men med Montoya i båset och sex utespelare på isen gjorde hemmalaget en sista ansträngning och med 18 sekunder kvar på klockan dumpade Travis Hamonic ner pucken i anfallszon. Sex sekunder senare var det kvitterat då en felstuds efter Grabovskis rensning gav P.A. Parenteau helt fritt läge med Gustavsson och helt plötsligt hade Islanders lite tur med sig för en gångs skull.

Matchen gick därmed till förlängning och efter ett par oerhört händelseria sekvenser var matchen avgjord till gästernas fördel. Först skapades ett jätteläge för Matt Moulson som dock missade och sedan revs ner utan åtgärd från domarna. Toronto kontrade och kom 3-mot-1 med Montoya som först såg ut att göra en fantomräddning då han helt överspelad plockade pucken på mållinjen. Men TV-repriser visade klart och tydligt att pucken var över linjen då den hamnade i handsken och matchen var alltså slut.

En pinne får kanske sett till matchutvecklingen vara okej men ska vi vara med i racet så är det samtidigt tre tappade poäng på två dagar och det känns inte lika komfortabelt.

Nu är det All-Star brejk. Mer om det efter helgen.

MÅLSKYTTAR:

  • 1-0 John Tavares (Kyle Okposo, Dylan Reese) 1:54
  • 2-0 Josh Bailey (Matt Martin) 29:17 SH
  • 2-1 Clarke MacArthur (Mikhail Grabovski, Nikolai Kulemin) 38:55
  • 2-2 Jake Gardiner (Mikhail Grabovski, Clarke MacArthur) 41:47
  • 2-3 Mikhail Grabovski (Nikolai Kulemin, Jake Gardiner) 56:29
  • 3-3 P.A. Parenteau 59:47
  • 3-4 Clarke MacArthur (Mikhail Grabovski) 62:06
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s