Det var åter dags för att hylla en gammal legendar på Long Island i samband med nattens match mot Buffalo Sabres. Pat Flatley som under 13 säsonger med Islanders spelade över 700 matcher för klubben och som kapten mellan 1991-96 bidrog han med ledaregenskaper till ett lag som under denna tid hade det relativt tufft. Undantaget var givetvis säsongen 1992-93 då man ju tog sig till semifinal i slutspelet, för övrigt fortfarande senaste gången Islanders vann en slutspelsomgång.

Hemmalaget verkade riktigt taggat i den första perioden och man dominerade spelet efter ett par halvchanser inledningsvis för Sabres. Jhonas Enroth i Buffalos kasse avvärjde bra lägen med både tur och skicklighet innan han fick ge sig när John Tavares snappade upp en retur på Travis Hamonics skott och sedan passat vidare till Matt Moulson som fick öppet mål att göra 1-0 i. Josh Bailey fick lite senare en gratischans då han stal pucken från Jason Pominville alldeles framför Enroth som dock lyckades rädda Baileys backhandförsök.

Den andra periodens inledning visade på ett fortsatt Islandersövertag i spel och målchanser. Men Nino Niederreiters chans med sju minuter kvar av perioden var det närmaste man kom ett mål innan Sabres istället helt ologiskt kunde kvittera. Ett backskott styrdes in av Patrick Kaleta framför mål utan någon som helst chans för Evgeni Nabokov i Islanders kasse. Sen hände det mycket under kort tid. Bara en dryg minut efter kvitteringen återtog Islanders ledningen då man kontrade och Moulson fann Kyle Okposo med en sidledspassning framför mål och Enroth hann aldrig över för att täcka sin bortre stolpe. Men endast 42 sekunder senare var det kvitterat igen och ännu en gång var det Nabokov som fumlade med pucken när han skulle spela den till Mark Streit. Kvicke Nathan Gerbe hann emellan och skickade in pucken mot mål där Nabokov fick ut ett benskydd men returen rakades in av Derek Roy. Lika onödigt som sist mot Philadelphia och kanske borde Nabokov få order om att inte försöka sig på för mycket spel runt egen kasse.

Bägge lagen skapade ett par vassa lägen i den tredje perioden men målvakterna höll nu tätt med hjälp av sina utespelare och stolpar. Just en stolpe var nämligen i vägen när Michael Grabner fräckt stal pucken från siste försvarare och avlossade ett rappt skott mot mål. Men Grabner var het mot slutet av matchen och han var inblandad i de flesta farligheter, något som till slut gav utdelning. Tre minuter återstod då han hittade pucken i röran framför Enroth och skickade in ledningspucken, ett mål som kändes matchavgörande. Men dramatiken var inte över för när det återstod 85 sekunder av matchen tilldömdes Sabres ett straffslag för att Streit avsiktligt skulle ha flyttat målburen ur sitt läge. Detta anser jag som ett oerhört konstigt domslut med tanke på hur hela spelsituationen var vid detta tillfälle. Sabres skapade ingen målchans när buren flyttades ur sitt läge utan det var endast spel i ena sarghörnet. Streit jagade puckföraren och när han skulle svänga in framför målet så drog han med sig målburen. Hursomhelst, Thomas Vanek fick chansen på straffslaget men hans avslutning träffade stolpen och rättvisa skipades därmed. I slutsekunderna plockade Lindy Ruff ut Enroth men satsningen höll inte och istället kunde Grabner pricka in sitt andra mål för kvällen då han fastställde slutresultatet till 4-2.

Återigen svarade Islanders för en utmärkt insats och man önskar att vi fick se samma inställning i match efter match. Då hade vi varit betydligt närmare en slutspelsplats än i dagsläget. Vinsten var för övrigt Nabokovs 300:e i NHL-karriären, en milsten som bara 25 målvakter i historien lyckats med tidigare.

Närmast väntar ny hemmamatch på måndag mot Nashville Predators med start redan klockan 19:00 svensk tid, detta då man firar Martin Luther King Day i USA.

MÅLSKYTTAR:

 • 1-0 Matt Moulson (John Tavares, Travis Hamonic) 13:10
 • 1-1 Patrick Kaleta (Mike Weber) 34:48
 • 2-1 Kyle Okposo (Matt Moulson, Steve Staios) 36:16
 • 2-2 Derek Roy (Nathan Gerbe) 36:58
 • 3-2 Michael Grabner (P.A. Parenteau, Mark Streit) 56:57
 • 4-2 Michael Grabner (John Tavares, P.A. Parenteau) 59:30 EN

Annonser
kommentarer
 1. Filip skriver:

  Vad tycker du om Nabokov?

  Själv så har jag lite svårt med denna man efter förgående säsongs beslut.. Tycker också att han gör för mycket misstag med klubban tex, Sabres matchen.. Philly matchen, Carolina matchen då han fumlar med klubban och allt blir kaos. Det känns lite som om han inte riktigt bryr sig ibland. Men han har också varit bra men jag tycker det är dags att KP med hans form måste få chansen!

  Fortsätt såhär och jag tror på slutspel !!

 2. Fredde skriver:

  Nabokov har spelat upp sig och med tanke på alla skador vi har haft på våra målvakter så är det nog tur att vi har Nabby att tillgå i dagsläget. KP 60 lär få vänta på förstaspaden då Nabby spelar bra för tillfället. Vad tror ni, kommer vi att förlänga med veteran-ryssen nästa säsong?

 3. Fredde skriver:

  Poulin startar i mål, fick det bekräftat från Isles twitter. Grabner tar plats i andra linan. C’Mon Isles!

 4. Magnus skriver:

  Jag var också skeptisk till Nabby inför säsongen ska jag erkänna, mycket på grund av förra årets ovilja från ryssen. Men jag håller med dig Fredde om att han spelar mycket bra just nu, trots en del fadäser med klubban, och vi har nog tur att han hittat formen nu när Montoya fortfarande är borta.

  Kul ändå att Poulin får chansen ikväll. Matchstart om en halvtimme på Viasat Sport.

  Let’s go Islanders!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s