Hemma bäst för Islanders

Efter två bottennapp i Anaheim och Phoenix var Islanders i natt tillbaka på Long Island som ett helt annat lag. Gästerna från Detroit slogs tillbaka med klara 5-1 och både Matt Moulson, Mark Streit och John Tavares svarade för tre poäng var.

Islanders var ruggigt taggade i den första perioden och man skapade flera bra chanser genom bl.a. Michael Grabner, Mark Eaton och Matt Martin men Ty Conklin räddade allt med både tur och skicklighet. Inte förrän mot slutet av perioden kunde gästerna sätta lite press på hemmalaget då man med hjälp av ett powerplay skapade ett läge som gav Valtteri Filppula i det närmaste öppet mål och vi var redo att notera ett baklängesmål. Men på något otroligt sätt lyckade Evgeni Nabokov få ner sin klubbhandske och simmandes på isen rädda pucken på mållinjen, en het kandidat till årets räddning i NHL. Minuten senare fick Islanders chansen i numerärt överläge och då kunde man även mycket rättvist ta ledningen när Moulson försökte sig på en passning till bortre stolpen där Tavares stod parkerad. Men pucken nådde aldrig sitt mål för Conklin fick pucken på sig och därefter letade den sig över mållinjen. Ledningen stod sig därefter in i pausvilan.

Efter att Isles fått iväg hela 17 skott mot Conklin i den första perioden var det desto sämre med den varan i den andra. Vad som därför är ytterst märkligt är att på endast fyra skott lyckades man göra tre mål i period nummer två. Först fick Nabokov åter briljera med en fantastisk räddning då Red Wings åter skapade ett jätteläge i powerplay. Denna gången var det Johan Franzén som rånades av den evigt unge ryssen. Istället kom 2-0 på en kontring där Kyle Okposo drev upp pucken in i anfallszon innan han droppade till Tavares som prickade krysset med ett snärtigt handledsskott. Fyra minuter senare iscensatte Tavares en ny kontring och denna gång betalade han tillbaka då han passade Okposo som drog till med ett ännu rappare skott. Kontringslägena bara fortsatte att dyka upp och Martin serverade Grabner som fri med Conklin satte 4-0. Ett effektivare Islanders var det länge sedan man såg, men man kan ju annars kalla det retroaktiv utdelning på första periodens alla chanser.

Tyvärr fick inte storspelande Nabokov hålla nollan mot det lag som förra året egentligen värvade honom, innan Islanders plockade honom på den waiver som han tvingades till efter spel i Ryssland under fjolårssäsongen. Justin Abdelkader styrde in Jakub Kindls skott från blå utan att egentligen veta om det då han blev tacklad i samma ögonblick. Nabokov deppade inte över detta utan svarade åter för förstklassiga räddningar på bra chanser som bortalaget fortsatte skapa. Det blev till slut Islanders och Moulson som fick skratta sist då han styrde in 5-1 helt bortglömd framför Conklin och därmed är den målfarlige forwarden nu redan uppe i 20 gjorda mål den här säsongen. Det blir spännande att se ifall han kommer nå 40-målsstrecket innan säsongen är över.

Islanders är riktigt märkliga och framför allt ojämna just nu. Kanonmatcher som denna varvas med usla insatser som de två föregående matcherna. Hoppas hemmaplan ger dom fortsatt självförtroende eftersom man nu har ytterligare tre raka hemmamatcher. Närmast på programmet står match på torsdag mot Philadelphia Flyers och det hade varit skönt att äntligen slå dom då de blivit lite av ett spöke för Isles. Den matchen tar också Islanders halvvägs in i säsongen så vi får hoppas på en fin avslutning av den första halvan.

2 reaktioner till “Hemma bäst för Islanders

1. Tack för en trevlig rapport! Du som har varit med ett tag kan kanske svara på detta. I matchen mot Flames så blev tre Islandersspelare utsedda till matchens tre stjärnor. ”Stjärnorna” åkte ut på isen och blev hyllade av lagkamraterna. Innan ”de tre stjärnorna” sedan åkte tillbaka till omklädningsrummet så kastade de upp något till publiken, alla tre gjorde det och såg ut att skicka upp samma sak. Frågan är vad det kan ha varit för sak? Du kanske vet 🙂 Nabokov blev vald och han slängde inte upp klubban som en viss ”King Henrik” alltid gör i MSG!

2. De kastar upp varsin puck och ibland även sådana där cylindrar, innehållandes t-shirts, som Ice Girls skjuter upp med kolsyrekanoner i periodpauserna. Antar att Islanders budget inte tillåter att någon spelare slänger sina klubbor till publiken. 😉