I en relativt jämn förstaperiod stod Evgeni Nabokov för den största dramatiken då han tvingades avbryta matchen efter att ha skadat sig i samband med en räddning. Skottet var inte speciellt hårt så troligtvis var det själva förflyttningen som gav ryssen en sådan smärta att han inte kunde fortsätta. Helt ouppvärmd fick Rick DiPietro hoppa in mellan stolparna och rakt in i ett boxplay. Första skottet han fick emot sig var också Montreals bästa chans i perioden då det träffade stolpen. Tur för DiPietro som säkert fått höra ett och annat burop annars. Men inga mål noterades i den första perioden och Islanders bästa chans fick man i powerplay då Canadiens målvakt Petr Budaj var överspelad men där ingen Islandersspelare hann först på pucken.

Islanders rivstartade den andra perioden genom att under de tre första minuterna ta en tvåmålsledning. Först höll sig P.A. Parenteau påpassligt framme när Budaj slarvade bakom mål och detta gav Islandersforwarden ett näst intill öppet mål att sätta pucken i. Minuter senare ledde ett fint samspel mellan Josh Bailey och Jay Pandolfo till 2-0 som den senare slog in i öppet mål efter Baileys geniala passning. Detta var Pandolfos 100:e mål i NHL och hans första poäng i Islanderströjan och hemmalaget fortsatte pumpa på efter detta. Ytterligare ett par minuter senare tände Islanders mållampan igen då pucken för en gång skull studsade Islanders väg när Mark Streit satte 3-0 efter att Matt Martin spelat fram honom med skridskorna utan att egentligen veta om det. Detta innebar Islanders första mål för säsongen från en back i spel 5-mot-5. Streit var för övrigt en av totalt fyra schweizare på isen i natt. Förutom Streit och Nino Niederreiter spelade också bortalagets Raphael Diaz och Yannick Weber. Montreal bjöds in i matchen igen med fem minuter kvar av perioden då Mike Mottau slarvade med ett uppspel och Lars Eller kunde enkelt hitta Max Pacioretty som hittade nätmaskorna bakom DiPietro. Inte nog med detta, med drygt två minuter kvar kröp Montreal ännu närmare då Erik Cole fick ett relativt öppet mål att pricka då DiPietro simmade på isen efter en tänkbar touch från någon utespelare i läget innan. När vi började misströsta och hoppas på hållen ledning in i pausvilan så slog Matt Moulson till, bara 37 sekunder efter Canadiens mål. Hans skott styrde på P.K. Subbans klubba och ställde Budaj i målet och ställningen var plötsligt och mycket viktigt 4-2. Efter först inga mål gjorda i den första perioden och sedan sex gjorda mål i mittenakten visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss i den tredje.

Den första halvan av tredje perioden dominerades av Islanders men inget av lagen fick till det och när sedan Montreal fick ett powerplay var det först Islanders som skapade två bra chanser innan DiPietro stod för kvällens räddning på Subbans stenhårda skott när Islanders keeper hade tappat klubban men ändå mycket snyggt plockade pucken. Ytterligare en tveksam utvisning drabbade Islanders när Steve Staios åkte ut för boarding. Trots ett ganska statiskt powerplay lyckades ändå Brian Gionta till slut reducera och med fyra minuter kvar av perioden blev det genast nervöst igen. Med minuten kvar chansade Habs med sex utespelare och man satte en gigantisk press på hemmalaget som dock offrade sig hänsynslöst vilket också ledde till en efterlängtad seger.

Äntligen lyckades vi både spela bra i 60 minuter och samtidigt minimera de individuella misstagen och då resulterar det oftast i två poäng. Första rapporterna gör gällande att Nabokovs skada är i ljumsken så det kan bli ett par veckors vila för veteranmålvakten. Då kommer Al Montoya förhoppningsvis få mer speltid än han fått den senaste tiden.

På lördag spelar Islanders mot Bruins och man kommer i samband med detta hylla Ed Westfall som äntligen invalts i NY Islanders Hall of Fame, typ 30 år för sent. Radarparet Westfall och Jiggs McDonald kommer dessutom kommentera andra perioden mellan Westfalls två gamla lag.

MÅLSKYTTAR:

  • 1-0 P.A. Parenteau 20:41
  • 2-0 Jay Pandolfo (Josh Bailey, Matt Martin) 23:01
  • 3-0 Mark Streit (Matt Martin) 29:08
  • 3-1 Max Pacioretty  (Lars Eller) 34:52
  • 3-2 Erik Cole (Raphael Diaz, Tomas Plekanec) 37:38
  • 4-2 Matt Moulson (John Tavares, Rick DiPietro) 38:15
  • 4-3 Brian Gionta (Michael Cammalleri, Tomas Plekanec) 55:42 PP
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s