Sundström och Persson draftade av Isles

Postat: 26 juni, 2011 av Magnus i Nyheter Islanders
Etiketter:, , , , , , , ,

Igår fortsatte årets draft med rundorna 2-7 och Islanders fick sju nya medlemmar varav två är svenskar.

Dessutom försvann en gammal trotjänare mitt under draften då det meddelades att Bruno Gervais tradats bort till Tampa Bay för ”future considerations”. Det blev totalt 331 matcher för Gervais i  Islanders men nu bär det alltså av till sunny state Florida för backen som aldrig riktigt fick sitt erkännande bland fansen på Long Island.

De svenska talangerna som draftades av Islanders är Frölundas Johan Sundström och John Persson som spelar juniorhockey i Red Deer Rebels efter att han lämnat Mora som 17-åring.

Här följer lite info om de val som gjordes av Islanders under dagen.

2:a rundan #34 Scott Mayfield – D


Mayfield är en mycket säker försvarare en mot en i egen zon. Han är även tuff framför eget mål samt i försvarshörnen. Offensivt är han inte riktigt ett hot än men han har förbättrats ordentligt även på den punkten och han har ett bra skott men får fortfarande för liten utdelning av det. Tyvärr har han inte spelat i den bästa klubben vilket kan ha haft betydelse för poängproduktionen. Nu får han en bättre chans att bevisa just hur bra han är då han kommande säsong spelar i University of Denver Pioneers.

2:a rundan #50 Johan Sundström – C


Frölundaspelaren som var med och representerade Tre Kronor vid senaste JVM i Buffalo/Niagara Falls fick begränsat med speltid i Elitserien under året som gick men presterade desto bättre i J20 Elit där han var med om att ta SM-guld. Han är en ganska komplett spelare utan några större svagheter och hans främsta styrkor är hans skridskoåkning och kreativa spel kombinerat med fysiskt spel. Sundström tippades gå i tredje rundan men Islanders ville alltså säkra upp honom och använde sitt tredje val för detta.

3:e rundan #63 Andrei Pedan – D


Ryske Pedan rankades som nummer fyra av samtliga ryska spelare inför draften och det var precis vad han draftades som också. Han kom till Kanada inför säsongen 2010-11 för att spela med Guelph Storm som hade draftat honom som #32 i CHL Import Draft 2010 och han hade till en början svårt med anpassningen till transatlantisk hockey. Efter nyår började han dock komma in i spelet och under Guelphs korta slutspelsmedverkan visade han verkligen hur bra han kan vara när han är som bäst. Han är en stor back med okej skridskoåkning som han dock kan förbättra. Han försöker ibland göra lite för mycket med pucken istället för att spela enkelt men om han bara jobbar på sina svagheter har Pedan en stor chans att ta sig till NHL.

4:e rundan #95 Robbie Russo – D


Russo rankades så högt som top 25 inför draften men han föll alltså ganska långt ner på listan innan Islanders valde honom i den 4:e rundan. Hans främsta egenskaper är hans ledarskapsförmåga samt sitt spelsinne. Detta kombinerat med hans mjuka skridskoåkning och säkra passningsspel gör att han har mycket puck i matcherna och om han kan fortsätta utvecklas i rätt riktning kan Islanders ha gjort ett riktigt kap här.

5:e rundan #125 John Persson – LW


Lämnade som sagt Mora för spel i WHL och Red Deer Rebels inför säsongen 2009-10. Var framgångsrik i TV-Pucken och J18 Elit vilket gjorde att Rebels fick upp ögonen för högerforwarden och de draftade honom som #41 i CHL Import Draft 2009. Efter en trevande rookiesäsong kom Persson igång betydligt med sitt målskytte under den gångna säsongen. 33 mål kom från svenskens sida efter att ha spelat ihop med bland andra Ryan Nugent-Hopkins och frågan är om han kan höja sin nivå ytterligare ett snäpp under den kommande säsongen.

5:e rundan #127 Brenden Kichton – D


Efter att ha gått odraftad genom förra säsongens draft bjöds Kichton in till Detroit Red Wings training camp. Han imponerade såpass att han fick stanna ytterligare men bröt oturligt handleden så han var inte på isen när juniorsäsongen satte igång efter sommaren. Väl tillbaka stod han för en sällan skådad poängproduktion och han svarade för 81 poäng och +55 i plus/minus-statistiken på bara 64 matcher och han hjälpte sitt Spokane Chiefs att gå riktigt långt i slutspelet. Kichton är en grym skridskoåkare, en duktig passningsläggare och han värderar sina lägen bra vilket ofta gör att han följer med i 2-mot-1 och 3-mot-2. Enda nackdelen skulle vara hans storlek och han kommer bli tvungen att hävda sig mot ett större motstånd.

7:e rundan #185 Mitchell Theoret – C


Theoret är en tuffing som spelar fysiskt men bidrar även med offensiva kvalitéer. Som lagkamrat med Ryan Strome i Niagara IceDogs har han fått spela mestadels i fjärdekedjan då Niagara har en så stor bredd i sitt lag. Många menar att Theoret hade spelat betydligt mer i ett sämre lag och då hade även poängproduktionen varit högre. Sju fighter blev Theorets facit under den gångna säsongen och han har funnit sin roll som en jobbig spelare att möta, en spelare som skapar utrymme för andra, helt enkelt en spelare man älskar att ha i sitt lag men som man hatar att möta. Tankarna går givetvis direkt till spelare som Bob Nystrom och Clark Gillies när sådana spelartyper kommer på tal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s