Den 10:e april, efter 80 spelade matcher, var säsongen över för Bridgeport Sound Tigers del. Det innebar att man missat slutspel för bara fjärde gången i klubbens historia. Senaste gången man inte var med i playoff var säsongen 2007-08 men denna gång var det tyvärr snäppet sämre då man dessutom var nära att hamna på sista plats i ligan med sina 71 poäng. Med en poängs marginal klarade man av att gå förbi Albany Devils i slutomgångarna och därför slapp man total förnedring. Att sedan samtliga 30 lag skrapat ihop 70 poäng eller mer är väl en unik bedrift i sig självt, jag kan inte påminna mig att jag sett en sådan jämn tabell förut.

Varför gick det då som det gick för Sound Tigers i år? En av förklaringarna kanske kan vara de högt ställda förväntningarna vi hade på målvaktstrion, Nathan Lawson, Mikko Koskinen och Kevin Poulin. Av dessa var det bara den senare som lyckades infria förväntningarna och rotationssystemet med var tredje match gjorde att Bridgeport vann, just var tredje match. Även om Poulin kankse var det mest osäkra kortet inför säsongen så visade han att han var redo för spel i dessa samanhang och när han senare dessutom gavs chansen i Islanders var det samma visa där. Tyvärr lyckades han inte undvika den förbannelse som drabbade Islanders målvakter denna säsong utan han fick vila under de sista spelveckorna p.g.a. skada. Koskinen var kanske den målvakt som man hade mest förväntningar på då han nu skulle få sitt stora genombrott. Men den store finländaren fick problem redan från start och med motgångarna försämrades självförtroendet och man tyckte nästan lite synd om killen. Koskinen fick ändå chansen med Islanders och då gick det förhållandevis bra, förmodligen eftersom Islanders just då var inne i en bra period och Mikko var t.ex. med i utskåpningen av Pittsburgh som slutade 9-3. Den kanske största besvikelsen på målvaktssidan var Nathan Lawson som i flera år varit säkerheten själv i AHL men denna säsong fick han det inte riktigt att funka. Tyvärr tog han inte heller chansen när den gavs honom i Islanderströjan och vi lär nog få se Nate harva vidare i farmarligorna framöver. En gissning om varför det gick såpass knackigt på målvaktssidan i år för Bridgeport kan ha varit just den tremålvaktslösning man startade med, något som oftast inte passar någon målvakt. Kan dessutom passa på att nämna Joel Martin som kom in som backup från Odessa Jackalopes mot slutet av säsongen. Hans uppgift var ganska otacksam och han lyckades dessutom inte briljera nämnvärt, i sanningens namn stod Martin inte heller riktigt att känna igen denna säsong.

En stor bidragande orsak till bottenplaceringen i år var givetvis den långa förlustsvit som påminde väldigt mycket om Islanders dito. Det var strax efter nyår som den inleddes och från den 2:e januari till den 19:e februari kammade Sound Tigers in 6 poäng via en seger och fyra OT/SO-förluster. Sådant håller ju såklart inte i längden om man vill nå ett slutspel och redan på ett tidigt stadie förstod vi åt vart det lutade. Därför glömmer man lätt bort den fina avslutning man hade från mitten av mars och framåt. Man passade då på att testa lite nya spelare och två som då utmärkte sig lite extra var Brian Day och Tyler McNeely. Den senare skrev efter säsongen på för ytterligare spel med Sound Tigers och det känns bra då han var en frisk fläkt som kom in och gjorde ett bra jobb.

När Islanders i början av säsongen meddelade att man sparkat Scott Gordon och ersatt honom med Bridgeports Jack Capuano förändrades förutsättningarna för Sound Tigers. Plötsligt försvann den trygghet som Capuano byggt upp under många år i klubben. Assisterande coach Pat Bingham har varit med lika länge och det var därför naturligt att just han tog över efter Capuano. Om detta tränarbyte påverkade slutresultatet är svårt att sia om då man redan inlett ganska svagt under Capuanos ledning. Nästa säsong blir mer intressant då förutsättningarna är mer klara från start.

Hur gick det då för Sound Tigers svenska spelare? Robin Figren gjorde sin andra fulla säsong för laget och hans poängproduktion kom att mer än fyrdubblas. Det var speciellt i början av säsongen han överraskade många genom att göra mycket mål och speciellt november var en bra månad för Robin. Totalt slutade han på 30 gjorda poäng, varav 16 var mål från Stockholmarens sida. Figren hade nog dock hoppats på en chans i Islanderströjan under säsongen, något som aldrig gavs, och därför meddelade han efter säsongen att han flyttar hem till Sverige igen för spel i Linköping HC. David Ullström är lagets andra svensk och han gjorde en klart godkänd rookiesäsong med sina 17 mål och 41 poäng på 67 matcher. Han fick mycket istid i powerplay och fick agera center i ett flertal olika konstellationer. Tyvärr gick han från förstacenter vidare till andracenter för att slutligen spela i tredjefemman. Det berodde till viss del på att Jeremy Colliton anslöt till laget under säsongen och veteranens rutin behövdes i förstafemman. I februari hade David en sällsynt bra period då han svarade för sex mål och en assist på tre matcher. Detta gav honom samtidigt utmärkelsen ”Reebok/AHL Player of the Week”. Om Ullström fortsätter visa prov på att utvecklas kommer han säkert få chansen i Islanderströjan framöver, det gäller bara att ha tålamod.

Det är ingen idé att älta det missade slutspelet, det har sina förklaringar och sedan är det bara att gilla läget. Istället vill jag passa på att titta framåt och samtidigt lovorda den gångna säsongens mest positiva överraskning, Rhett Rakhshani. Rakhshani vann den interna skytteligan som rookie med sina 62 poäng och vid AHL All-Star Game gjorde han fyra poäng för sitt Eastern Conference. När han väl fick chansen för Islanders skadade han sig och fick därför aldrig riktigt visa vad han gick för i de stora sammanhangen. Om han bara kommer upp i samma standard under kommande säsong så skulle jag bli förvånad om han inte fick fler chanser. En superintressant debut säsongen 2011-12 kommer Anders Nilsson stå för. Kommer han kunna fortsätta sitt imponerande spel från Elitserien eller blir omställningen för svår? Skall som sagt bli mycket intressant att följa under nästa säsong.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s