Efter att gruppspelen nu är avslutade kan vi ta och uppdatera läget för våra sju Islandersspelare som varit aktuella i detta VM på ett eller annat sätt.

Mest framgångsrik har John Tavares varit och han leder hela VM:s poängliga såhär långt med sina fem mål och fyra assist. Tillsammans med Jeff Skinner och Chris Stewart har Tavares bildat en av de vassaste kedjorna i detta världsmästerskap men nu blir det verkligen upp till bevis då Kanada ställs mot Ryssland redan i kvartsfinal.

Ryssarna som i början av turneringen förlitade sig på matchotränade Evgeni Nabokov i mål och hans ringrostighet visade sig vara värre än befarat. Så när Nabokov sträckte ljumsken i matchen mot Danmark och tvingades vila från resten av turneringen drog nog Rysslands tränare Vyacheslav Bykov en lättnadens suck och efter det har Konstantin Barulin ersatt Nabokov med betydligt bättre resultat som följd.

Appropå målvakter så fick Islanders andra burväktarrepresentant Al Montoya förtroendet i turneringens inledning. Men efter ett par darriga ingripanden, speciellt mot Tre Kronor, så har Ty Conklin tagit över förstaspaden. Scott Gordon som tidigare under säsongen fick lämna tränaruppdraget för Islanders har nu huvudansvaret för USA och han fick säkert lite huvudbry efter avslutningsmatchen mot Schweiz då Conklin släppte in det mesta och där Montoya sedan gick in och stängde igen. Egentligen är det ganska omöjligt att gissa vem som får chansen i kvartsfinalen mot Tjeckien på onsdag.

Islanders representant i det Tjeckiska landslaget var i början av turneringen av Radek Martinek som dock bara fick knappt fem minuters speltid innan han däckades av Lettlands Arturs Kulda. Martinek som fick uppsöka sjukhus befarades först ha fått frakturer på nackkotorna men det räckte med en hjärnskakning för att hålla veteranen borta från resterande turneringsdeltagande.

En som dock fick mycket speltid men som nu ändå tvingas bort från VM är Slovaken Milan Jurcina. I Slovakiens fall handlar det helt enkelt om att laget är för dåligt och man lyckades inte ta sig vidare till kvartsfinal helt enkelt. Jurcina spelade i lagets samtliga sex matcher och han noterades för två assist samtidigt som han hade -1 i plus/minusstatistiken. Hemmanationen visade sig dock vara alldeles för svagt och Tyskland tog istället deras plats i slutspelet. Många menar att det nu måste ske en generationsväxling hos det ålderstigna laget med 13 spelare födda på 70-talet och med 39-åriga Jozef Stümpel som äldst i laget.

För Anders Nilsson har VM blivit verklighet först nu då Per Mårts gett upp hoppet på ytterligare NHL-förstärkningar. Nilsson kommer precis som tidigare agera tredjemålvakt och kommer endast spela om skador uppstår på de övriga målvakterna där Viktor Fasth har gjort smärre succé. Tre Kronor möter Tyskland i kvartsfinal.

Jesse Joensuu var tilltänkt i truppen från början men han har ännu inte blivit anmäld och lär inte heller bli det i fortsättningen. Finlands kvartsfinalmotståndare blev lite överraskande Norge som knep Schweiz på förhand givna slutspelsplats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s