Domarskandal när Devils vann derbyt

Postat: 18 januari, 2011 av Magnus i Matchrapport NHL
Etiketter:, , , , , ,

Jag har tidigare aldrig haft några större problem med några domare i NHL då de oftast håller hög klass och får betalt därefter. Inte heller är jag en av dom som gång på gång krävt Marcus Vinnerborgs (bilden) huvud på ett fat så fort han dömt i Elitserien eftersom han faktiskt tillhörde en av de bästa i Sverige. Men kanske var det bara slumpen som gjorde att det var just Vinnerborg som dömde Islanders mot Devils, eller så lös hans orutin i dessa sammanhang helt enkelt igenom när han och gamle uven Bill McCreary ställde till det för sig i gårdagens match.

Men vi kan ta det från början. Kevin Poulin startade i Islanders mål och tyvärr har han skaffat sig en ovana att släppa in tidiga mål så fort han får chansen från start. Denna gång fick han ge sig efter 4:25 när ryssen Zharkov kunde göra sitt allra första NHL-mål. Bara minuten senare var han chanslös då Ilya Kovalchuk bombade in 2-0 i powerplay och Islanders hade fått precis den start man fruktade.

I inledningen av den andra perioden fick vi se matchens behållning när Mattias Tedenby på egen hand rundade målet, fintade upp Andy MacDonald på läktaren och sprätte upp en backhand i nättaket. För detta artisteri allena fick Tedenby utmärkelsen matchens stjärna nummer ett. Matchen gled ur händerna på hemmalaget men så helt plötsligt fick vi se ett ljus i mörkret. Blake Comeau åkte upp med pucken längs vänsterkanten och skickade in pucken till P.A. Parenteau som enkelt kunde slå in en backhand från nära håll. När sedan Michael Grabner gjorde 3-2 i bytet efter var det helt plötsligt match igen. Devils tog time out och tyvärr blev detta en rejäl väckarklocka för laget som på kort tid åter kunde gå ifrån till en tremålsledning. På två snarlika sätt gjorde Devils 4-2 och 5-2, skott och retur. Poulin är duktig men han måste lära sig att man inte kan släppa lika många returer i NHL som i de lägre ligorna.

Sedan till den stora domartabben som kom att prägla resten av matchen. Islanders anföll i slutet av perioden och Grabner knuffades in i Martin Brodeur samtidigt som Parenteau skickade pucken i mål. Vinnerborg pekade direkt för mål men Brodeur klagade för att han ansåg sig påkörd. Domarna konfererade och underkände sedan målet. Man påstod att man inte sett att Grabner blivit knuffad och eftersom det inte följde någon utvisning för interference på målvakten får man förmoda att man underkände målet för spelare i målgården. Jag säger som Zenon Konopka i periodpausen: ”It’s a tough pill to swallow”.

Den tredje perioden slutade mållös men det finns anledning att ifrågasätta domsluten även här, eller snarare bristen på domslut. Trots att Islanders spelare blev uppenbart hakade och fasthållna i sin jakt på reducering så lös utvisningarna med sin frånvaro. Det mest underliga är väl att i den första perioden haglade utvisningarna tätt för att sedan helt upphöra i de två sista perioderna. Jag vet att många blev upprörda över domarinsatsen i går och frågan är hur många fler NHL-matcher Vinnerborg får chansen att döma i forsättningen.

Islanders får ta nya tag på torsdag då Ovechkin och Bäckström kommer på besök till Long Island med sitt Washington.

MÅLSKYTTAR:

  • 0-1 Vladimir Zharkov (Mattias Tedenby, Jason Arnott) 4:25
  • 0-2 Ilya Kovalchuk (Andy Greene, Travis Zajac) 5:22 PP
  • 0-3 Mattias Tedenby (Mark Fraser, Rod Pelley) 26:40
  • 1-3 P.A. Parenteau (Blake Comeau, Radek Martinek) 30:56
  • 2-3 Michael Grabner (Josh Bailey, Travis Hamonic) 31:50
  • 2-4 Rod Pelley (Mark Fraser, Jason Arnott) 36:59
  • 2-5 Dainius Zubrus (Patrik Elias, Brian Rolston) 37:53
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s